25.04.2012.

Društvo ”Veliki Tabor” Desinić, Općina Desinić i Hrvatska udruga ”Muži zagorskog srca” pozivaju učenike od 1. do 8. razreda da sudjeluju na 3. natječaju likovnih i literarnih radova “Deca iščeju Veroniku”. Teme natječaja za likovne i literarne radove: Ljubav  i sve što se vezuje uz nju, Veronika i Fridrik živjeli su sretno do kraja života, Ja kao dio Veronikine priče te Pod Taborom – starim gradom

Legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke duboko je urezana u svijest našeg naroda. Na tu su temu napisane mnoge kazališne predstave, ispjevane su pjesme, naslikane slike. Društvo Veliki Tabor i Općina Desinić pokrenuli su projekt DECA IŠČEJU VERONIKU  kojemu je svrha otkriti koliko spoznaja imaju djeca i mladi o Veroniki Desinićkoj, o njenom životu, ljubavi, odijevanju, svakodnevnim navikama, mjestu u kojem je živjela i koja je posjećivala. Djeca  likovnim i literarnim ostvarajima nude svoj svijet igre, ideja, boja  i riječi. Njihovi tekstovi, pisma crteži, slike i oblici dišu u ruhu najneobičnijih značenja. Pretočimo detalje Veronikina života u kreativne dječje likovne i literarne  izričaje koji će oživjeti boje, teksture, plastična oblikovanja, volumene, ritmove, kontraste i sl. te će na taj način svima postati vidljivo i opipljivo ono o čemu smo čitali i slušali u legendi o Veroniki Desinićkoj.
Ove smo godine, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ponovno  pokrenuli natječaj na temu legende o Veroniki Desinićkoj. Prošle je godine u projektu sudjelovalo nekoliko tisuća sudionika učenika iz 6 županija i grada Zagreba i pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. A ove godine važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta davanjem preporuke za sudjelovanje škola sa područja cijele Republike Hrvatske, a ujedno projekt se širi i na susjedne zemlje.
Zahvaljujemo svim prošlogodišnjim sudionicima natječaja i pozivamo škole, ali i druge ustanove koje  brinu o djeci da se svojim radovima uključe u natječaj. Neka legende iz povijesti našeg naroda bude poveznica u našoj zajedničkoj budućnosti, snaga koja spaja sve krajeve Lijepe naše. Naša su narječja dragulj u kruni naše cjelokupne povijesti. Na zadnjoj strani ovog dopisa objavili smo uvjete natječaja za ovu godinu. Također sve novosti možete pratiti na web stranici www.veronika-desinicka.hr počevši od 1. travanja 2012. Svim sudionicima želimo puno uspjeha.
 
Veselimo se suradnji i vašim radovima!
Dalibor Hržica, voditelj projekta Legenda o Veroniki Desinićkoj….
 
Likovno-literarni natječaj za učenike osnovne škole – “Deca iščeju Veroniku” Društvo ”Veliki Tabor” Desinić, Općina Desinić i Hrvatska udruga ”Muži zagorskog srca” pozivaju učenike od 1. do 8. razreda da sudjeluju na 3. natječaju likovnih i literarnih radova “Deca iščeju Veroniku”. Teme natječaja za likovne i literarne radove: Ljubav  i sve što se vezuje uz nju, Veronika i Fridrik živjeli su sretno do kraja života, Ja kao dio Veronikine priče te Pod Taborom – starim gradom.
 
Uvjeti natječaja
Likovni radovi mogu biti različitih tehnika – bojice, flomasteri, vodene boje, tempere, kolaž, reciklažni papir, tekstil, ali i multimedijalnog karaktera kroz snimljene scene ili na ostale načine multimedijalnog karaktera – sve što pruža mogućnost likovnog izražavanja djece i njihovog pogleda na predložene teme.
Literarni radovi mogu biti pisani standardnim jezikom te kajkavskim i čakavskim narječjima te njima pripadajućim govorima (mjesni govori roditelja). Učenici mogu pisati pjesme u stihu i u prozi, kratke priče i sastavke u kojima će razrađivati predložene teme i vlastito viđenje tema ljubavi, osobito onih ispričanih kroz legende.
 
Napomena: Mole se sve škole da barem dio literarnih radova (proznih i poetskih) bude na narječjima kao i njima pripadajućima govori (mjesni govori roditelja).
Projekt podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
Broj likovnih i literarnih radova nije ograničen.
 
Svaki rad treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, dob/razred, elektroničku adresu učenika (ako je ima), naziv škole i grada, ime i prezime učitelja (mentora) te elektroničku adresu škole.
 
Vrjednovanje radova
Literarni radovi i likovni radovi ocjenjivat  će se u dvije kategorije:
Prva kategorija: učenici od 1. do 4. razreda
Druga kategorija: učenici od 5. do 8. razreda
Najbolji radovi bit će nagrađeni prigodnim poklonom i predstavljeni u prigodnom katalogu.
 
Rok za slanje radova je 16. lipnja 2012. godine.
O rezultatima natječaja dobitnici će biti obaviješteni elektroničkim putem.