17.-18. listopada u Pečuhu

Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Odsjek za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu u suradnji sa Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira XII. MEĐUNARODNI KROATISTIČKI ZNANSTVENI SKUP koji će se održati 17-18. listopada 2014. godine u Pečuhu.

Otvorenje skupa bit će u zgradi Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti u petak, 17. listopada s početkom u 11,00 sati. Sudionike će pozdraviti prorektor Sveučilišta u Pečuhu Gyula Zeller, prodekan Filozofskog fakulteta u Pečuhu, Péter Müller i predsjednik Regionalnog odbora Mađarske akademije znanosti György Kosztolányi.
Na skupu će izlagati više od pedeset znanstvenika iz raznih sveučilišnih centara pet zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Srbije (Vojvodine).
U dva dana razmotrit će se brojne jezikoslovne, književnoznanstvene i kulturološke teme s posebnim obzirom na Hrvate u Mađarskoj, na 100. obljetnicu početka I. svjetskog rata te na 100. obljetnicu smrti Antuna Gustava Matoša.
U okviru programa predstavit će se zbornik radova sa skupa održanog prije dvije godine (XI. MEĐUNARODNI KROATISTIČKI ZNANSTVENI SKUP. Zbornik radova. Pečuh, 2013.), te će se posjetiti “Kulturna četvrt Zsolnay”.

Detaljni program