17. – 19. listopada u Subotici 
XII. Dani Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi održat će se od 17. do 19. listopada u Subotici, u organizaciji Hrvatske čitaonice i suorganizaciji subotičke Gradske knjižnice, a uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Dobitnik Nagrade za životno djelo na području književnosti „Balint Vujkov – Dida“ za 2013. godinu je književnik i urednik Ivan Balenović iz Petrovaradina, odluka je Organizacijskoga odbora XII. Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi koji će se održati od 17. do 19. listopada 2013. godine u Subotici.
Bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama. Tako će se na programu „Narodna književnost u školi“ 17. listopada u dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ okupiti učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture,.
Na stručnom skupu, koji će biti održan 18. i 19. listopada u Gradskoj knjižnici, a koji će od ove godine biti organiziran bienalno, okupit će se dvadesetak sudionika, a glavne će im teme biti Književnost, jezik i kulturna povijest bačkih Hrvata (100. obljetnice rođenja Alekse Kokića, Joze Pašića i Antuna Karagića), Balint Vujkov i usmena književnost te Književnost Hrvata u ugarskom Podunavlju do 1918. godine.
Ovogodišnje Dane Balinta Vujkova prate i zanimljivi programi od kojih organizator izdvaja predstavljanje knjige „Panonizam hrvatskog pjesništva“ Gorana Rema i Sanje Jukić, u petak 18. listopada, te predstavu „Svijest“ Antuna Karagića u izvedbi Hrvatskog kazališta iz Pečuha, u subotu 19. listopada u Narodnom kazalištu u Subotici.
I ove će godine, drugi put zaredom, biti proglašena najbolja knjiga za 2012. godinu, dodjelom nagrade „Emerik Pavić“, a prvi puta bit će dodijeljena trijenalna nagrada za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike „Tomo Vereš“. Nagrade je ustanovio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ovo je tek dio onoga što će ljubitelji knjige i hrvatskoga jezika moći vidjeti i čuti, a iz tiska izlaze i nove knjige namijenjene djeci i znanosti.
(ZKVH)