18. i 19. listopada 2012. godine u Subotici

Dane organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice, u suorganizaciji subotičke Gradske knjižnice i uz logističku potporu ZKVH-a. Po prvi put će biti proglašena najbolja knjiga za 2011. godinu dodjelom Nagrade „Emerik Pavić”, koju je ustanovio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Program XI. Dana Balinta Vujkova, koji će se održati 18. i 19. listopada 2012. godine u Subotici, nudi više sadržaja primjerenih svim ljubiteljima knjige i riječi, i onima koji će to tek postati.
Otvorenje ovogodišnje najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini počinje programom za djecu pod nazivom „Narodna književnost u školi” u četvrtak, 18. listopada, u 13 sati u dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo”, gdje će, osim igrokazima iz Vujkovljevih knjiga, nastupiti učenici OŠ „Ivan Milutinović” iz Subotice i djeca iz vrtića „Bambi” iz Male Bosne. Za djecu će poseban događaj biti susret s pjesnikom Josipom Dumendžićem – Meštrom iz Bođana i njegovom novom knjigom poezije „Čudan ovaj bili svit”, koja će biti darovana školskim knjižnicama.
Stručni skup, na kojem će biti tematizirane stoljetne obljetnice hrvatskih književnih velikana iz Vojvodine (Ante Evetović Miroljub, Ante Jakšić, Ivan Kujundžić i Balint Vujkov) započinje istoga dana poslijepodne, u 15,30 sati, u čitaonici Gradske knjižnice, a nastavlja se u petak, 19. listopada, u 9 sati. Prijavljeno je petnaestak radova, a autori dolaze iz: Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine, među kojima i ove godine ima mlađih autora.
Na književnoj večeri u četvrtak navečer u 19 sati bit će predstavljene dvije najnovije knjige s pripovijetkama koje je zapisao Balint Vujkov – „Gradišćanske povidajke” i „Šta u oca to u dice”, za koje organizatori smatraju da su veliki iskorak u objavljivanju hrvatskih narodnih pripovijedaka.
I ove će se godine subotičkoj publici predstaviti jedan hrvatski nakladnik, ovoga puta nakladnik iz Zagreba „Teovizija”.
Za širu publiku organizatori najavljuju večer za pamćenje u petak, 19. listopada, s početkom u 19 sati, kada će na popularnoj multimedijalnoj večeri nastupiti pjesnik iz Zagreba Željko Krznarić, zbor KUD-a „Bunjevačka zlatna grana” iz Baje, bit će predstavljena knjiška produkcija „Od Dana do Dana”, bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti, a prvi put će biti proglašena najbolja knjiga za 2011. godinu dodjelom Nagrade „Emerik Pavić”, koju je ustanovio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Neće nedostajati uglazbljene riječi, što će sigurno mnogima ostati u pamćenju, najavljuju organizatori.

„Dane Balinta Vujkova” organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice, u suorganizaciji subotičke Gradske knjižnice i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. (http://www.zkvh.org.rs)