Pučišća na Braču, 18. do 28. srpnja u prostorima Klesarske škole

Hrvatska matica iseljenika i ove godine organizira, dvanaestu po redu, Hrvatsku etnoriznicu, radionicu za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina, koja će se održati od 18. do 28. srpnja u Pučišćima na otoku Braču u prostorima Klesarske škole.
Ovaj tradicionalni ljetni program Hrvatske matice iseljenika namijenjen je ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima.
Voditelj i autor programa je prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Uz njega će u nastavi sudjelovati i grupa vrsnih asistenata i demonstratora, specijaliziranih za pojedine tehnike rada.
Radionica narodnih nošnji nudi dvije grupe predavanja: početničku i naprednu. U naprednu grupe moći će se uključiti samo oni polaznici koji su do sada već sudjelovali u ovoj radionici i stekli određena osnovna znanja.
Podučavat će se tkanje na različitim tkalačkim stanovima, krojenje, šivanje, sve vrste vezova, aplikacija i ukrašavanja, rekonstrukcija te izrada i održavanje narodnih nošnji. Također, planiraju se i posebni sadržaji: izrada paške i lepoglavske čipke, motiva, izrada čipke tehnikom čunčanja i zlatovez.
Na završetku programa će se u prostorima Klesarske škole održati tradicionalna izložba radova svih polaznika radionice.

Opširnije