28. svibnja, u 12 sati u NSK

Treća iz ciklusa tribina Zbirke inozemne Croatice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će u srijedu, 28. svibnja, u 12 sati u sklopu Zbirke inozemne Croatice treću iz ciklusa tribina vezanih uz hrvatske iseljenike. Voditeljica je tribine Željka Lovrenčić, koja je ujedno i voditeljica Zbirke inozemne Croatice.

Gošća je dr. sc. Simona Delić, znanstvenica i književna prevoditeljica. Na tribini će se govoriti o književnome prevoditeljstvu, proučavanju baladnoga pjesništva, hispanistici te djelima koja je gošća tribine napisala ili prevela.
Zaposlena je kao istraživačica u humanističkim znanostima (područje etnologije i folkloristike) u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu od 1996. godine, trenutačno u zvanju više znanstvene suradnice. Dosad je objavila tri knjige o tim temama na hrvatskome i španjolskome jeziku u Hrvatskoj i Njemačkoj: Između klevete i kletve. Tema obitelji u hrvatskoj tradicijskoj baladi, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, (Nagrada DHSPIDZ, 2002.); Silva Hispanica. Komparativna studija o žanru balade u modernoj hrvatskoj i španjolskoj usmenoj tradiciji, Zagreb, Biblioteke Nova etnografija, Institut za etnologiju i folkloristiku, 2011.; Barca Bela. El género de la balada en el Mediterráno. Los aspectos teórico-literarios y literario-antropológicos en la tradición oral croata e hispánica del siglo XX, Saarbrücken: Editorial Académica Española (dio društva AV Akademikerverlag GmbH&Co. KG), 2012. Osim toga, objavila je knjigu eseja iz latinoameričke književnosti (Hispanoamerička bilježnica, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2010.). Prošle godine objavila je u vlastitoj nakladi i fikcionalnu knjigu Sanjarenje ili neizbježne priče.
Osim istraživačkog rada, prevodi i djela latinoameričkih i španjolskih autora za hrvatske izdavače. Na inicijativu hrvatskih izdavača prevela je neka od najvećih imena latinoameričke i španjolske književnosti, autore kao što su Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa i Javier Marías.
(NSK)