Od 8. do 17. rujna 2015.

Tjedan pismenosti organizira Europska mreža za razvoj pismenosti (ELINET) u suradnji sa Europskom komisijom i UNESCO-om. 

U povodu Međunarodnoga dana pismenosti (International Literacy Day – ILD), 8. rujna, započet će Tjedan pismenosti (Literacy week) koji će trajati do 17. rujna.

Tjedan pismenosti organizira Europska mreža za razvoj pismenosti (ELINET) u suradnji sa Europskom komisijom i UNESCO-om. Tijekom Tjedna glavni događaj će se odvijati u Bruxellesu, a istodobno će se odvijati različiti programi po čitavoj Europi kako bi se podigla svijest o niskoj razini pismenosti u cijeloj Europi i potrebi pokretanja njezinog razvoja.

Članice Europske mreže pismenosti, među kojima je i Hrvatska, imale su priliku prijaviti svoje prijedloge događaja koji će postati dio europske platforme za razvoj pismenosti. Prijavljeni programi bit će uključeni u natjecanje za najbolji program. Tri najbolja programa, odnosno njihovi autori, bit će pozvani u Bruxelles na završnu svečanost proglašenja pobjednika koja će završiti službenim, svečanim zatvaranjem.

Među događajima najavljeno je sedam hrvatskih programa.

U organizaciji Gradske knjižnice Zadar od 7. srpnja do 25. kolovoza provodi dječju radionicu suradničkog pisanja priče, Let’s write a story together online! (Pišimo zajedno na mreži!). Radionica se istodobno održava u Bjelovaru, Koprivnici, Rijeci, Vinkovcima, Vukovaru, Zadaru i Zagrebu.

Hrvatsko čitateljsko društvo od 17. srpnja do 1. rujna organizira natjecanje fotografija koje potiču čitanje: Smile… while reading! (Smješi se dok čitaš), a 8. rujna održat će konferenciju na temu pismenosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Early literacy and difficulties in reading (Rana pismenost i problemi sa čitanjem).

Narodna knjižnica Petar Preradović iz Bjelovara od 7. do 8. rujna predstavit će izložbu zahvalnica pod nazivom Thank you that I’m writing (Hvala što pišem).

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić iz Karlovca od 7. do 10. rujna održati će izložbu fotografija pod nazivom Bi(blio)cycling Books (Bi(blio)ciklirajuče knjige).

Osnovna škola Vitomir Širola-Pajo iz Nedešćine od 8. do 17. rujna održati će radionicu učenja glagoljice pod nazivom Heritage of Croatian literacy (Baština hrvatske pismenosti).

Osnovna škola braće Radić iz Zagreba od 7. do 10. rujna održati će radionicu, Witch of Gric for three generations (Grička vještica za tri generacije) , čitanja romana Marije Jurić Zagorke.

(NSK)