14. svibnja u Galeriji Nerežišća

U Galeriji Nerežišća u srijedu, 14. svibnja 2014. u 17,00 sati Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split, Općina Nerežišća i Centar za kulturu Brač organiziraju “Sjećanje na Lily Garafulić“

U povodu stote obljetnice rođenja Lily Garafulić (1914. – 2012.), jedne od najznačajnijih čileanskih kiparica i dugogodišnje ravnateljice Nacionalnog muzeja likovnih umjetnosti u Santiagu, u Nerežišću se na dan njezina rođenja – 14. svibnja – organizira sjećanje na ovu iznimnu umjetnicu bračkih korijena.
Njezin otac Petar Garafulić i majka Margarita, Janković rođeni u Nerežišću početkom dvadesetog stoljeća, a s peronosporom opustošenog Brača odselili su u Čile.
U programu povodom 100 godina rođenja Lily Garafulić, 14. svibnja u Galeriji Nerežišća, bit će prikazan dokumentarni film o njezinu životu i simbolički povezati dva kontinenta. Brač i Nerežišća Skype vezom povezat će se sa Čileom i Museo de Arte Contemporáneo u Santiagu gdje će se nalaziti članovi obitelji, prijatelji i suradnici Lily Garafulić.
Iz Santiaga, u kojemu su na dva prestižna mjesta otvorene izložbe uz obljetnicu rođenja Lily Garafulić, javit će se konzul savjetnica Renee Ivin i direktor muzeja MAC Francisco Brugnoli, a u bračkome dijelu programa sudjelovat će načelnik Općine Nerežišća Lovro Kuščević, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović, te predstavnici kulturnog i javnog života otoka Brača. U programu će sudjelovati i bračka klapa Kantaduri koja se nedavno vratila iz posjeta Čileu.
(BBF)

Lily Garafulić (Antofagasta, 1914. – Santiago De Chile, 2012.) bila je dijete roditelja koji su početkom dvadesetog stoljeća odselili iz peronosporom opustošenog Brača u Čile. Studirala je na Escuela de Bellas Artes u Santiagu kod obnovitelja čileanskog kiparstva Lorenza Domingueza. Godine 1938. – 1939. boravila je u Parizu, gdje je upoznala Brancusija. Godine 1944./45. kao stipendistica zaklade Guggenheim usavršavala je u New Yorku obradu kamena i gravuru. Godine 1947./48. putovala je Italijom te u Ravenni učila tehniku mozaika. Godine 1957. s kongresa likovnih umjetnika u Veneciji putuje u Grčku i Egipat preko Dubrovnika i Splita (gdje s njom razgovara Tonči Petrasov Marović za Slobodnu Dalmaciju, 7. IX. 1957.). Godine 1960. boravila je na Uskršnjim otocima, te nakon tog iskustva stvara svoje drvene i kamene “duhove AKU”. Šezdesetih godina putovala je Južnom Amerikom tragajući za indijanskom umjetnošću te posjetila Machu Pichu. Mnogi njeni radovi nalaze se u bazilici Gospe Lourdske u Santiagu, koju je projektirao njezin prezimenjak također bračkih korijena, čileanski arhitekt i pisac Andres Garafulić. Tijekom sedamdeset godina kiparskog rada Lily Garafulić stvorila je oko 300 skulptura, od kojih su mnoge monumentalnih dimenzija.
U Galeriji umjetnina Branislav Dešković u Bolu na Braču izložena je kamena skulptura Ženski portret iz 1949. godine, rad Lily Garafulić.

Pozivnica