29. listopada u Vatikanu

Sudjelovat će neki od tadašnjih i sadašnjih protagonista, među kojima su kardinali Angelo Sodano, Jean-Louis Tauran i Josip Bozanić, prvi diplomatski predstavnici – nadbiskup Giulio Einaudi i prof. Ive Livljanić, te sadašnji veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak i nadbiskup Nikola Eterović

U povodu obilježavanja dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske, VRH pri Svetoj Stolici http://va.mvp.hr 29. listopada u Vatikanu priređuje simpozij o vezama Svete Stolice i Hrvatske.

Sudjelovat će neki od tadašnjih i sadašnjih protagonista, među kojima su kardinali Angelo Sodano, Jean-Louis Tauran i Josip Bozanić, prvi diplomatski predstavnici – nadbiskup Giulio Einaudi i prof. Ive Livljanić, te sadašnji veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak i nadbiskup Nikola Eterović.
Izlaganja će svojim znanstvenim doprinosima nadopuniti ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Republike Hrvatske Orsat Miljenić i stručnjak za vatikansku diplomaciju prof. Massimiliano Valente.
Skup će otvoriti tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović. Diplomatski odnosi između Svete Stolice i Republike Hrvatske uspostavljeni su u vrlo složenim prilikama, pri čemu je Sveta Stolica, kako je to prigodom posjeta Svetoga Oca prošle godine istaknuo i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, svojim političkim i moralnim autoritetom odigrala presudnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske. (IKA)