6. listopada u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika

Svečano predstavljanje knjige Jedra žedna vjetra autora Ante Kovačevića, koje će se održati u ponedjeljak, 6. listopada 2014., u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika,Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz autora, o knjizi će govoriti: ravnatelj HMI-ja mr. sc. Marin Knezović, nakladnik dr. sc. Ante Žužul, direktorica školskog programa u Školskoj knjizi Matilda Bulić te književnica za djecu i urednica Željka Horvat Vukelja. Predstavljanje vodi Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Autor Anto Kovačević istaknuti je prosvjetni djelatnik i spisatelj iz Usore koji u knjizi Jedra žedna vjetra: zborniku objavljenih i nagrađenih literarnih i novinarskih radova (1972.-2012.) na zanimljivi način, sa svojim suradnicima i učenicima, zrcali zadnja četiri desetljeća Usore i njezinih vrijednih ljudi – kako djece tako odraslih mještana. Nakon promocije u Usori, prigodom XXIV. Dana hrvatske kulture, u Zagrebu knjigu promoviramo u prigodi Svjetskog dana učitelja – želeći procijeniti autorove prinose školstvu usorskoga kraja – čijoj je mladosti Anto Kovačević uz znanja i vještine dodao u životnu popudbinu i znatiželju za novim i drukčijim svjetovima.

Usora je znamenito srednjovjekovno bosansko područje i županija u sjevernoj Bosni na donjem toku rijeke Bosne i njezine pritoke Usore. Naziv Usora danas se odnosi na općinu u dolini istoimene rijeke, između Doboja i Tešnja, BiH; obuhvaća 49,8 km² sa 8500 stanovnika – pretežito Hrvata. Pripada Zeničko-dobojskomu kantonu Federacije BiH. Čine ju naselja Alibegovci, Bejići, Omanjska, Sivša, Srednja Omanjska i Ularice te dio mjesta Makljenovac. Brojni građani Usore, nakon ratne i izbjegličke kataklizme devedesetih, žive u Hrvatskoj, ali i trećim zemljama koje su im pružile utočište diljem Europe.