Dubrovnik, 24.01.2013. – 10.02.2013.

U povodu Feste i Dana Dubrovnika, uz crkveni dio, održat će se bogati program s nekoliko koncerata, izložaba i promocija knjiga vezanih uz tog sveca, zaštitnika Dubrovnika, te predstaviti program 64. Dubrovačkih ljetnih igara.


U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Dubrovnika, od 24. siječnja do 10. veljače, uz crkveni dio, održat će se bogatii program s nekoliko koncerata, izložaba i promocija knjiga vezanih uz tog sveca, zaštitnika Dubrovnika, te predstaviti program 64. Dubrovačkih ljetnih igara. 

Program počinje 24. siječnja tradicionalnom Festom od klapa u Kazalištu Marina Držića, a Festa sv. Vlaha bit će otvorena tradicionalno na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače. Prije toga održat će se svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će biti uručena javna priznanja grada Dubrovnika.
Na sam blagdan ispred dubrovačke katedrale svečanu svetu misu predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, nakon čega će gradskim ulicama proći tradicionalna procesija.
Proslava blagdana dubrovačkog zaštitnika Sv. Vlaha završit će u nedjelju, 10. veljače, točno u podne spuštanjem svečeve zastave s Orlandova stupa.
U povodu Feste sv. Vlaha dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je čestitku dubrovačkim iseljenicima, pomorcima i svima koji će se tada zateći izvan Dubrovnika.
U čestitki se među ostalim kaže da se Festa sv. Vlaha slavi u godini vjere, ali i u godini u kojoj se spominjemo 300. obljetnice ponovne izgradnje i otvaranja dubrovačke katedrale te dviju radosnih obljetnica: 10. obljetnice pohoda Dubrovniku njegova počasnoga građanina blaženog Ivana Pavla II. te proglašenja blaženom članice dubrovačke biskupijske crkve Marije od Propetoga Isusa Petković.
(Hina)

Program Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 2013. dostupan je na www.dubrovnik.hr