Predstava je poseban fenomen hrvatskoga glumišta jer Hvarani izvode taj srednjovjekovni tekst (na čakavici) na izuzetan, kazališno dojmljiv način već 47 godina, a predstava je često gostovala u hrvatskoj dijaspori

Prikazanje predstavlja kazališna grupa s otoka Hvara, prije toga slavi se misa s klapom Zvonimir u petak, 18. studenoga u 18.00 i 19.00 sati u Trajštofu.

Na drugom Festivalu kršćanskoga kazališta, u lipnju 2016. godine, odigrana je jubilarna 250. predstava Prikazanje sv. Lovrinca mučenika Hvarskoga pučkoga kazališta u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga. Prema riječima izbornice FKK-a, prof. dr. sc. Sanje Nikčević, predstava je poseban fenomen hrvatskoga glumišta jer Hvarani izvode taj srednjovjekovni tekst (na čakavici) na izuzetan, kazališno dojmljiv način već 47 godina. Začetnik i predsjednik glumačke družine je Milan Lakoš, dok je na mjestu umjetničkog voditelja bio pok. Marin Carić. Od premijere 1970. godine predstava je često gostovala u inozemstvu, na gotovo svim kontinentima, a ansamblu su posebno drage izvedbe u hrvatskoj dijaspori, pred gradišćanskim, moliškim, bunjevačkim, karaševskim i janjevačkim Hrvatima.

Predstava se igra pred crkvom, a u nju je uključena ikonografija hvarskih bratovština koje kontinuirano od srednjeg vijeka djeluju do danas u crkvenim procesijama i svečanostima. U predstavi se koriste crne i bijele tunike, odore hvarskih bratovština Crnih i Bilih. Boja tunika izražava dvije suprotstavljene strane na sceni: „dobre“ (bijela za kršćane) i „zle“ (crna za Rimljane), dok u crvenoj odori dolazi lik Đavla-Belzebula. Nakon što sv. Lovrinac umire izgarajući na lomači, predstava završava napjevom, pri kojemu se svetac s anđelima uzdiže k Svevišnjemu. Glazbeni napjev je uzet iz pogrebnih svečanosti bratovština (melodije je u 19. stoljeću zabilježio Franjo Kuhač)i tekstualno prilagođen priči o Lovrincu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)