17. ožujka 2013. u 16:00 sati, Stadtcasino Baden

Prof. Radovan Lorković je u knjizi “Melita Lorković – Pozajići, Lorkovići, Melita i ja” ispričao životnu priču svoje majke. Knjiga sadrži mnogobrojne fotografije, uglavnom iz obiteljskog albuma autora, fotokopije programa i kritika, popis repertoara te druge pomno odabrane dokumente

Hrvatski kulturni klub Švicarske poziva na predstavljanje monografije Radovana Lorkovića o velikoj hrvatskoj pijanistici Meliti Lorković (1907.-1987.)
Autor monografije, prof. Radovan Lorković čitat će iz svoje knjige “Melita Lorković – Pozajići, Lorkovići, Melita i ja”. U njoj je, u sedam poglavlja, ispričao životnu priču svoje majke. Knjiga sadrži mnogobrojne fotografije, uglavnom iz obiteljskog albuma autora, fotokopije programa i kritika, popis repertoara te druge pomno odabrane dokumente. Svemu tome pridodan je i CD na kojemu Melita Lorković izvodi djela Frédérica Chopina.
Melita Lorković (1907.–1987.) bila je pijanistica rođena u glazbenoj obitelji Pozajić; njezin brat Mladen bio je znameniti skladatelj, pijanist, pedagog, organizator, dirigent i glazbeni pisac. Studirala je kod Svetislava Stančića, Alfreda Cortota, Lazare Lévy-a, Yvonne Lefébure, Wande Landowske i Eduarda Steuermanna. Koncertnu djelatnost započela je nakon osnivanja obitelji i bila uvrštena među najveće pijaniste svoga vremena, uspoređivana s Emilom von Sauerom, Myrom Hess, Teresom Carreño i Dinu Lipattijem.
Njezin je život bio ispunjen uspjesima, ali i tragikom progona u ratnim i poratnim prilikama, koje je svladavala velikom duševnom i fizičkom snagom te neovisnošću o autoritetima. Kontroverznost vremena u kojemu je živjela ne smije zasjeniti uspomenu na veliku glazbenicu Melitu Lorković i spoznaju da je ona bila prvi moderni hrvatski pijanist.”
Knjiga prikazuje razvoj dviju obitelji od 1908. godine pa sve do poslije Drugog svjetskog rata. Budući su Lorkovići i Pozajići politički snažno djelovali u Hrvatskoj u tom vremenskom razdoblju, ova knjiga je i povijesno jako zanimljiva.
(Hrvatski kulturni klub, GF / ZM)