2. listopada u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima

Dvojezična monografija (hrvatski i engleski) „Kuzma Kovačić” autora Milana Bešlića bit će predstavljena u utorak, 2. listopada u 17.30 sati, u Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.

Predviđeno je da na predstavljanju govore predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Radoslav Tomić, autor monografije Bešlić, prof. Kuzma Kovačić i rektor Zavoda sv. Jeronima don Jure Bogdan.
Hrvatski kipar Kuzma Kovačić rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Priredio je šezdesetak samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim značajnim skupnim izložbama u domovini i u inozemstvu. Djela mu se nalaze u hrvatskim nacionalnim galerijama i muzejima i u zbirci umjetnina pape sv. Ivana Pavla II. u Vatikanu. Autor je većeg broja spomenika i sakralnih kiparskih djela diljem domovine kao što su: vratnice hvarske katedrale (1990.), oltar hvarske katedrale (1993.), Oltar hrvatske domovine (Zagreb, 1994.), spomenik papi Ivanu Pavlu II. (Selca na otoku Braču, 1996.), Posljednja večera (Rama, Bosna i Hercegovina, 2000.), spomenik dr. Fanji Tuđmanu (Škabrnja, 2001.), oltar svetišta Gospe Sinjske (2002./03.), Reljef vječne Proslave (svetište Sveta Mati Slobode, Zagreb, 2005.), spomenik bl. Alojziju Stepincu (Zagreb, 2006.) i drugi. Oblikovao je kovani novac Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te triju hrvatskih državnih odličja.
Redoviti je profesor kiparstva u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga sveučilišta. Izabran je 2012. godine za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
(IKA)