22. prosinca u podne u HMI

Uz ravnateljicu HMI Mirjanu Anu-Mariju Piskulić, o knjizi će govoriti publicist i urednik knjige Damir Borovčak, Zdenko Mlakar, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac i autorica Valentina Krčmar iz Toronta

Predstavljanje knjige „ Snivala sam Božić u Hrvatskoj“autorice Valentine Krčmar održat će se u četvrtak, 22. prosinca u 12 sati u velikoj dvorani HMI. Uz ravnateljicu HMI Mirjanu Anu-Mariju Piskulić, o knjizi će govoriti urednik knjige Damir Borovčak, Zdenko Mlakar, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac i autorica Valentina Krčmar iz Toronta.

Spisateljica, kulturna i humanitarna aktivistica Valentina Krčmar s višedesetljetnom kanadskom adresom iznimno je zanimljiva osoba koja plijeni velikom energijom. Odnedavno je suradnica Večernjega lista i njegova podlistaka za iseljeništvo Moja Hrvatska. Rođena je u Vrbanji kraj Županje, a u Zagrebu se školovala i završila studij na Filozofskom fakultetu. Godine 1970. odselila je s obitelji u Toronto, gdje je sa suprugom osnovala geodetsku tvrtku. Za Domovinskoga rata uključuje se u rad hrvatske zajednice. U udruzi Almae matris Croaticae alumni (AMCA) bila je predsjednica (1997.-99.), kao u u udruzi Bedem ljubavi, čiji je ogranak osnovala 1990. u Torontu. Surađivala je sa Crvenim križem, UNICEF-om, UN-om, pisala u kanadskom tisku, posebice u dnevnicima Toronto Star i Sun, s ciljem pomoći domovini u ratu. Sudjelovala je 1993. na prvom kongresu Hrvatskog svjetskog kongresa u Zagrebu, a po osnivanju Kanadsko-hrvatskog kongresa u Torontu izabrana je za dopredsjednicu (1993.-95.). Uređivala je 1997.-2000. list Hrvatski cirkular (od 1998. Hrvatska iskra). Odlikovana je Redom hrvatskog pletera 1996. godine. Objavila je knjigu Hrvatska mojim očima i srcem (2005.)

Knjiga „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“svojevrsna je putopisna proza, a nastavak je njene prve knjige. Prvu je zaključila razmišljanjem o neodlasku u Pariz, no drugu upravo započinje opisom Pariza u kojem je naučila kako treba voljeti svoju zemlju. Knjiga se sastoji od šest povezanih cjelina naslovljenih Priče o ljepotama, Putevima hrabrih, Hrvatski biseri, Naše boli i patnje te I za kraj. Knjiga sadrži upečatljive fotografije te kazalo imena pa se pretražuje i čita kao uzbudljivi i dojmljivi dnevnik najdraže prijateljice koja umije putovati svijetom.