5. listopada, Socijalni centar Trajštof

Publikacija “Identitäre Verortungen entlang der Grenze. Verhandlungen von Sprache und Zugehörigkeit bei den Burgenländischen Kroaten” je izašla u znanstvenoj seriji lingvističkih i kulturnih študija u centralnoj i istočnoj Europi u nakladi Biblion Medije

Dr. Katarina Tyran će 5. listopada u Socijalnom centru Trajštof predstaviti svoju knjigu “Identitäre Verortungen entlang der Grenze. Verhandlungen von Sprache und Zugehörigkeit bei den Burgenländischen Kroaten”. Muzički okvir: “Tri kume”. Početak priredbe je u 18.00 sati.

Katarina Tyran se u svojoj knjizi bavi konceptom identifikacije kod Gradišćanskih Hrvata u pogledu na pojedine faktore identiteta. Kao glavna paradigma za istraživanje i analizu služile su joj granice i “podjela” Gradišćanskih Hrvata na tri države. Iako je centralna točka knjige jezično pitanje, svojom studijom ne kani samo izolirano istraživati jezik i jezično pitane, nego je stavlja i u kontekst s drugim značajkama identiteta.

Publikacija je izašla u znanstvenoj seriji lingvističkih i kulturnih študija u centralnoj i istočnoj Europi u nakladi Biblion Medije.

Katharina Tyran, dr. phil, je rođena 1982. u Beču; studirala je Slavistiku (Bosanski/Hrvatski/Srpski, Ruski) na Bečkom sveučilišću (i jedan semestar u Zagrebu); 2007. je završila magisterij (magistarski rad na temu Klimpuškoga misala – ZIGH je djelo 2010. izdao pod naslovom “Klimpuški rukopisni fragment” u seriji “Gradišćaskohrvatske študije”); od 2007. do 2012. bila je znanstvena suradnica na Institutu za slavistiku berlinskoga Humboldt univerziteta, gdje je 2014. obranila svoju disertaciju. Živi u Berlinu.
(www.zigh.at)