13. ožujka u 13.00 sati u HMI

HMI poziva na predstavljanje knjige Tomislava Žigmanova „Bunjevački Put križa – za osobnu pobožnost virujućeg svita“ , uz otvaranje izložbe fotografija križeva krajputaša „Bunjevački putovi križeva“ Augustina Jurige

Izložba i promocija bit će u četvrtak, 13. ožujka 2014. u 13.00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.
Uz pozdravnu riječ mr. Marina Knezovića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, knjigu će predstaviti Jasna Ivančić iz Leksikografskog zavoda M. Krleža iz Zagreba,Tomislav Šovagović, književnik i novinar Glasa Koncila i Tomislav Žigmanov, autor, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. O izložbi Augustina Jurige će govoriti Olga Šram, povjesničarka umjetnosti.
Predstavljanje vodi Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

U Velikom tjednu 2013. godine u Subotici je iz tiska izašla knjiga „Bunjevački Put križa“ za koju je autor teksta dobio prvu nagradu za književno djelo na temu Muke Kristove. Nakladnik je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ iz Subotice. Riječ je o nagradi koju svake treće godine dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Udruga Pasionska baština.
U obrazloženju odluke koju potpisuju akademik Ante Stamać, mr. sc. Božidar Petrač i mr. sc. Jozo Čikeš, između ostaloga stoji:„Tomislav Žigmanov uobličio je križni put u četrnaest postaja s uvodnom i završenom molitvom koristeći se bunjevačkom ikavicom, drevnim bunjevačkim govorom, križni put u kojem je intimistički obojenim doživljajima Kristove muke uspio vrsno preplesti osobnu i narodnu muku s postajama/stajalištima Kristove Kalvarije. U tradicionalne uzorke pučke pobožnosti vrsno je ugradio svoja razmatranja u obliku osobne ispovijedi, odnosno preispitivanja savjesti, povezujući svoju ljudsku sudbinu i sudbinu narodne zajednice s mukom Kristovom“.