Zagreb, 22. listopada u HMI

Na promociji knjige o Zbirci maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, autora Željka Brguljana, govorit će ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović i recenzenti, akademik Tonko Maroević i dr. sc. Ivana Mance te urednica Grozdana Cvitan

Promocija knjige o Zbirci maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, autora Željka Brguljana, održat će se 22. listopada u 18.00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.
O knjizi će, uz autora, govoriti ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović i recenzenti, akademik Tonko Maroević i dr. sc. Ivana Mance te urednica knjige Grozdana Cvitan. Brguljanovu knjigu izdao je NIP „Gospa od Škrpjela“ u Perastu.
U monografiji, usporedno na hrvatskome i engleskome jeziku, autor Željko Brguljan nastavlja sa sustavnim istraživanjem kulturne baštine Bokokotorskog zaljeva, ponajprije zavičajnog mu Prčnja, i to u širokom opsegu od umjetničke i graditeljske baštine do kulture pomorstva i uz nju vezanih običaja. Tako je i zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju napokon dobila svoju umjetničku i povijesnu valorizaciju. Pristupajući slikama kao umjetničkim djelima, ali i povijesnim dokumentima, autor je slike iz prčanjske zbirke po prvi put upisao u širi kontekst poznate nam povijesti bokokotorskog i prčanjskog pomorstva, uspješno povezavši pojedine slike s podacima iz ostale povijesne građe te postojeće literature. Autorovom studioznom obradom prčanjska se zbirka maritimnog slikarstva definitivno profilirala kao povijesno konzistentna cjelina i vrijedan izvor informacija za sve istraživače bokokotorskog pomorstva i kulturne baštine.
(Iz recenzije dr. sc. Ivane Mance)