22. ožujka u 19,00 sati u zagrebačkom Tehničkom muzeju

Režiju predstave Tko je to izumio Nine Horvat, uz autoricu potpisuje Frana Marija Vranković, dok je glazbu odabrao Darko Horvat. Kostimografiju je osmislila Petra Dančević, a scenografiju Davor Breber

Zagrebačka kazališna skupina, Teatar Tirena, koju je utemeljila renomirana dramska pedagoginja mr. sc. Ines Škuflić Horvat izvest će 22. ožujka predstavu Tko je to izumio autorice Nine Horvat u Tehničkom muzeju (Zagreb, Savska cesta 18).

Riječ je o izazovnoj identitetskoj temi suvremenoga društva, koju mladi autorski tim vješto izdvaja pretežito iz povijesti hrvatskoga prirodoslovlja.
Scenska igra Tko je to izumio je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim otkrićima. Kroz kazališnu priču nas vode likovi Ruđera i Slavoljube koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. Akteri, i sami iznenađeni brojem hrvatskih izumitelja i raznovrsnošću njihovih izuma, nepretencioznom dramskom igrom žele pokazati koliko su naši genijalci sudjelovali u izgradnji modernih civilizacijskih postignuća!
Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo Da Vinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteča brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci.
Uz dramaturginju Ninu Horvat, režiju potpisuje Frana Marija Vranković, dok je glazbu odabrao Darko Horvat. Kostimografiju potpisuje Petra Dančević, a scenografiju Davor Breber.