30. siječnja 2014., u 11 sati

Predstavljanje Hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu (21.-26. srpnja 2014.) u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) ima čast pozvati Vas na tiskovnu konferenciju koja će se održati u četvrtak, 30. siječnja s početkom u 11 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Na tiskovnoj konferenciji će nazočiti ravnatelj HSI, Željko Batarilo, predsjednik HSK, Mijo Marić koji će javnosti predstaviti Hrvatske svjetske igre (HSI) koje će se održati od 21.-26. srpnja u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, Hrvatskog sabora, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora. Organizator Igara je HSK, dok je suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Uz čelnike HSK tiskovnoj konferenciji će biti nazočni, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač, a svoj dolazak je potvrdila i hrvatska maratonka Lisa Stublić, veleposlanici HSI, predstavnici pokrovitelja, te članovi Organizacijskog odbora HSI koji su predstavnici političkih, društvenih, crkvenih, kulturnih institucija, te Hrvatskih sportskih saveza.
Na Igrama se očekuje 800 mladih iz 37 zemalja svijeta, sa svih kontinenata.

Hrvatske svjetske igre su amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive ili borave posljednje tri godine od početka Igara. Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH. Igre su do sada održane dva puta (2006. i 2010. godine u Zadru) i svaki put su okupile oko 2000 sudionika (od toga 750 sportaša).

Organizator Igara je Hrvatski svjetski kongres (HSK) – krovna udruga hrvatskih iseljenika diljem svijeta, koja kao međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija povezuje Hrvate i Hrvatice, hrvatske udruge i ustanove izvan Domovine i tako stvara bolje uvjete za interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva.
Kao krovna hrvatska iseljenička udruga HSK je član ECOSOC Vijeća Ujedinjenih naroda s konzultativnim statusom.

Za HSK:
Ravnateljica Domovinskog sjedišta
Željka Lešić
Mob: 098 214 692
Domovinski ured, Trg Stjepana Radića 3, 10000 Zagreb, Tel. +385 1 6115-116, Fax +385 1 6110-933