27. lipnja – 24. srpnja 2015., Zagreb

Na službenom otvorenju na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu studente je pozdravio prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započela je 27. lipnja 2015. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 24. srpnja u Zagrebu.
Službeno otvorenje bilo je 29. lipnja, ponedjeljak, u 9.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente je pozdravio: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.
Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Akademski dio programa održat će se u učionicama za jezike u Studentskom domu Cvjetno naselje, gdje i smještena većina polaznika.
Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.
Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.
I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskim i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 36 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja (Australija Kanada, Rusija, Ukrajina, SAD, Južna Koreja, Švedska, Velika Britanija, Francuska, Turska, Japan, Italija, Mađarska, Njemačka). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i šestero stipendista koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Nacionalno sveučilište Taras Ševčenko (Ukrajina), Sveučilište Ivan Franko (Ukrajina), Moskovsko državno sveučilište Lomonosov (Rusija) te Institut Filipus Kaušić (Mađarska).

Osoba za kontakt: Lada Kanajet Šimić 098 16 22 036