Poziv na osamnaestu iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice – gost književnik, slikar i novinar Tomislav Marijan Bilosnić

Na tribini će se govoriti o književnoj i novinarskoj djelatnosti Tomislava Marijana Bilosnića, njegovu bavljenju slikarstvom i fotografijom te o zadarskoj kulturnoj i književnoj sceni. Bit će riječi o prijevodima Bilosnićevih djela na strane jezike, njegovoj kultnoj knjizi Tigar, putovanjima u Albaniju, Španjolsku i Rumunjsku, uspjesima njegove književnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, a razgovarat će se i o temama vezanima uz hrvatsko iseljeništvo i manjine.

Crtice iz životopisa

Književnik, pjesnik, feljtonist, putopisac i kritičar Tomislav Marijan Bilosnić rođen je 18. siječnja 1947. godine u Zemuniku Donjem. Uspješno se bavi i slikarstvom te umjetničkom fotografijom, a veći je dio svojega životnog vijeka proveo radeći kao novinar, reporter i urednik u više novina, revija i časopisa.

Osnovnu školu završio je u Zemuniku, a srednju tehničku školu i Filozofski fakultet u Zadru. Pokretač je niza aktivnosti u zadarskoj kulturi i mnogim mjestima Zadarske županije – svenazočan je na cijelome hrvatskom prostoru, u domovini i inozemstvu.

Autor je više od stotinu i dvadeset knjiga proze, poezije, poezije za djecu, kritika, feljtona, putopisa, povjesnica i slikarskih monografija. Knjige ili njihovi izbori prevedeni su na talijanski, engleski, francuski, makedonski, turski, albanski, bugarski, romski, japanski, njemački, španjolski, irski, nizozemski, portugalski, mađarski, poljski, ruski, rumunjski i slovenski. Uvršten je u više međunarodnih haiku antologija.

Pjesnička zbirka Tigar međunarodno je poznata Bilosnićeva knjiga, koja je prevedena u cijelosti ili izborima na četrnaest svjetskih jezika.

Na svjetskim jezicima dosad je tiskano četrnaest njegovih knjiga. Književni radovi uvršteni su mu u književne preglede, leksikone, školske programe, panorame i antologije.

Kao novinar Bilosnić je napisao tisuće članaka, komentara, reportaža, zapisa i putopisa. Surađuje na radiju i televiziji. Uređivao je biblioteke, listove i časopise te novinske rubrike. Jedan je od začetnika ekološke tematike u Hrvatskoj.

Kao slikar Tomislav Marijan Bilosnić priredio je osamdesetak samostalnih izložaba slika te objavio sedam slikarskih monografija.

Kao aktivni sudionik Hrvatskoga proljeća 1971. godine Bilosnić je zatvaran, proganjan i zabranjivan. Za vrijeme Domovinskoga rata bio je zapovjednik Samostalnoga voda umjetnika (1991. – 1992.).
Član je književnih i umjetničkih udruženja, kao što su Društvo hrvatskih književnika, HDLU Zadar, Udruga hrvatskih veterana Domovinskoga rata i Klub hrvatskih likovnih umjetnika veterana Domovinskoga rata. Počasni je član Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu i Kluba pisaca Kostandin Kristoforidhi u Albaniji te je predsjednik Ogranka DHK Zadar. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio je niz nagrada.