27. kolovoza u četvrtak u 19:30 sati, Sutivan

Pridružite nam se u Narodnoj knjižnici Sutivan i upoznajte djelo jednog od najpoznatijih južnoameričkih pisaca Antonia Skármete koji je podrijetlom sa otoka Brača.

Autor brojnih izvrsnih romana, priča za djecu i poezije, svjetsku slavu stekao je romanom „Nerudin pismonoša / Žarka strpljivost“ prema kojemu je snimljen film pod imenom „Il Postino / The Postman“. Njegovu književnost predstavit će nam Marija Roščić Paro, koja je pet njegovih djela prevela na hrvatski jezik. Uvodnu riječ dati će Jerko Ljubetić, stručnjak za čileanske pisce hrvatskog podrijetla a izabrane tekstove pročitati Nato Pivalica. Večer se održava u sklopu projekta Zbirke u nastajanju “Druga domovina” Narodne knjižnice Sutivan.
Slavnome Skármeti priznaju da u svojim djelima fantastično slika dušu Čilea. Svestrani umjetnik, punim imenom Esteban Antonio Skármeta Vranicic, danas je jedan od najčitanijih i najprevođenijih pisaca hispanističkoga svijeta, što je više puta potvrđeno lukrativnom Planetinom nagradom za latinoameričku književnost Premio Iberoamericano de Narrativa Planeta – Casa América. Iako su mu djela prevođena na više od trideset jezika, čileanski pisac hrvatskih korijena ističe snažnu emotivnu povezanost sa zemljom svojih djedova i posebno se veseli hrvatskim prijevodima vlastitih djela.

Tekst: Mladen Vuković