10. prosinca u 19,00 sati u Zagrebu

Muzej Mimara i Hrvatska matica iseljenika pozivaju na izložbu slikara Mile Nekića „Izgubljeni u vremenu“ u srijedu, 10. prosinca u 19,00 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Izložbu u Mimari otvara ministar branitelja Predrag Matić, a prisutnima će se prigodnim govorima obratiti ravnatelj Muzeja Tugomir Lukšić i ravnatelj HMI-ja Marin Knezović. O umjetnikovu djelu i izloženim radovima govorit će povjesničar umjetnosti Igor Loinjak i autor, slikar Mile Nekić.

Mile Nekić rođen je 1947. u Tompojevcima kod Vukovara. Od 1969. do 1991. živi u Australiji. Diplomirao je 1988. na odsjeku likovnih umjetnosti East Sydney Tehnical Collegea. Izlagao je na dvadesetak samostalnih i trinaest skupnih izložaba.

Više
o autoru

Izložba je ove godine u veljači već predstavljena u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima, a prošle u Gradskoj galeriji Waldinger u Osijeku.
Ciklus, koji se sastoji od trideset slika u tehnici akril formata 60X60 centimetara, nastao je tijekom prošle godine, a zajednička tema svih slika je “Moja Slavonija”. Tu je zbog toga bunar, đeram, kotlić, čikl, napuštena kuća, balirano sijeno, crkva na brdu, vodenica, prva brazda, drva pokraj puta…
“Prethodne četiri izložbe Mile Nekića u deset godina neprekinuti su niz kontinuiteta slikarskog postupka i procesa kojim ovaj slikar formira i oblikuje vlastitu slikarski fizionomiju, odnosno svoj slikarski govor… Slike na ovoj izložbi jedinstveni su ciklus unutar koga je niz manjih cjelina povezanih znakom koji se potom modificira na drugim slikama promjenom mjesta slici i bojom kojim je okružen… Nove slike Mile Nekića nisu samo rješavanje problema formalne naravi njegova slikarstva, naravno da su one kao slikarska poetika udomile i njegovu ljudsku poetiku, tu dugu i tešku potragu i borbu s vlastitom naravi. Predodžbu o slikaru tužne i traumatične sudbine Mile Nekić zadržao je i, još više, podcrtao u novoj dimenziji”, zapisao je Vlastimir Kusik, kustos izložbe.