Vi darujte, a mi čuvamo… sloga je projekta prikupljanja svih tragova hrvatske baštine u Župi Svetoga Jeronima u Chicagu, koju uoči blagdana Velike Gospe, te naše cijenjene marijanske svečanosti, od 1. do 15. kolovoza 2013. provodi iznimno vrijedni fra Jozo Grbeš.

Fra Jozo Grbeš, župnik Hrvatske katoličke crkve sv. Jeronima u Chicagu poručuje: Dok koračamo prema 107. godišnjici iseljeničkog slavljenja Velike Gospe u Chicagu, skupljamo arhiv starih slika, video vrpci, zapisa i bilo čega što spada u arhivsku građu hrvatskoga naroda u ovom dijelu svijeta. Želimo u tome vašu pomoć. Ako bilo što imate, javite nam se. Arhivu, baštineske dragocjenosti, koje imate kopirati ćemo i uredno vratiti vama u vaše obiteljske riznice.

Župa sv. Jeronima u Chicagu počinje se okupljati u kolovozu godine 1912., kada temeljem odluke o osnivanju hrvatske župe koju potpisuje nadbiskup Quigleyja, mladi fratar Leon Medić iz Hrvatske dalmatinske provincije sv. Jeronima počne okupljati “hrvatski katolički narod iz hrvatskih zemalja: Dalmacije, Banovine, Istre, Slavonije, Bosne i Hercegovine…, kako i zapisa u Pravilima o osnutku župe fra Leon. Pravila su tiskanim u prosincu iste godine. Na početku dvadesetoga stoljeća samo oko čikaške 25. ulice i Wentworth avenije već je bilo nastanjeno oko 5000 Hrvata. Za njih je fra Leon počeo služiti sv. misu najprije u Českoj crkvi sv. Ivana Nepomuka pa je logično da je hrvatska marijanska svečanost starija koju godinu od naše župe. Slijedom povijesnih činjeica već 26. studenog kupljena njemačka protestantska crkva sa župnim stanom za 15.000 dolara, na 25. ulici (broj 213-217 W). Marni odbor i narod hrvatski zajedno sa svojim župnikom brzo preurediše protestantsku crkvu za katoličku službu Božju. Čim je preuređenje završeno prije točno 101 godine našu je crkvu došao blagosloviti 15. prosinca 1912. nadbiskup Quigley, uz veliko slavlje o kojem su pisali brojne čikaske novine, objašnjava nam fra Jozo. Župa je brojčano narasla, a aktivnosti župljana su se iznimno kvalitetno razvile na dobrobit svih vjernika te svih ljudi u potrebi za koje su američki Hrvati iz ove župe priređivali dobročinstva. Život hrvatskih obitelji u ovoj župi može sse podičiti skladnim stilom i snažnom vjerom u Boga. Od nekadašnjih radnika u teškoj industriji, zahvaljujući dubokoj vjeri i Božjoj milosti, školovanju svoje djece i blagodatima demokratskoga društva mnogi su župljani ostvarili kvalitetan život za svoju djecu i unuke u Chicagu. Arhivaska grđa i kulturni tragovi koje su stvarali Hrvati u ovoj župi iznimno su važan dio povijesti našega naroda.
U Chicagu djeluje Hrvatski etnički institut kao najveća i najvrijednija arhivska građa iz polutisućljetnog života hrvtskoga naroda na američkome tlu.

Priredila: V. K.