23. listopada u Beču i 24. listopada u Grazu
Svoju antologijsku predstavu, u kojoj s lakoćom govori na svim hrvatskim dijalektima, Joško Ševo izveo je do sada 474 puta u zemlji i inozemstvu. Predstava u Beču održat će se u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u Beču će se u utorak, 23. listopada 2012. (Akzent Theater, Theresianumgasse 18, 1040 Beč) održati predstava glumca Joška Ševe: Govorite li hrvatski? Ovo je još jedan događaj koji se odlično uklapa u projekt Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji pod nazivom Hrvatski je naš izbor, a kojim se želi poboljšati položaj hrvatskog jezika, posebice u nastavi materinskog jezika u Austriji. 

Svoju antologijsku predstavu “Govorite li hrvatski?“, u kojoj s lakoćom govori na svim hrvatskim dijalektima, Joško Ševo izveo je do sada 474 puta u zemlji i inozemstvu. Izbor tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti načinio je sam glumac, a sve “zapise” je sabrao u jedinstveni ugođaj monodrame i monološke freske i, u zasigurno najzahtjevnijoj kazališnoj formi, izgovara ih kroz poeziju i prozu, od Orsata iz Vojnovićeve “Trilogije”, monologa Pometa iz “Dunda Maroja” do Šoljanove proze.
Predstava “Govorite li hrvatski?” premijerno je izvedena u “Gavelli” 1994. i od tada je s uspjehom igrana u Zagrebu i mnogim drugim gradovima Hrvatske: Splitu, Dubrovniku, Trogiru, Vinkovcima, Bjelovaru, Županji, Osijeku, Umagu, Rovinju, Puli, Zadru, Sinju itd., a gostovala je i u Njemačkoj. U predstavi sudjeluje i klapa “Nostalgija” dajući joj dalmatinski, klapski štih.

Prigodom 100. izvedbe predstave, Joška Ševu je odlikovao tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odličjem “Danice hrvatske s likom Marka Marulića”.

Sljedeći dan, u srijedu, 24. listopada, predstava će biti odigrana u Grazu s početkom u 20,30 sati (Uni-Zentrum Wall, Mehrzwecksaal, Merangasse 70).
(http://www.crowc.org)