1. studenoga 2013. (nedjelja), u Tavankutu

Večer se održava u okviru Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini 2013., u prostorijama HKPD „Matija Gubec” s početkom u 18 sati.

Organizatori programa su Udruga za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s HKPD „Matija Gubec“.

Program se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Ulaz na projekcije je slobodan.

PROGRAM

Plašitelj kormorana
redatelj Branko Ištvančić HRT, 1998., dokumentarni film, trajanje 30 minuta

Dokumentarni film „Plašitelj kormorana” po mnogima je najbolji hrvatski dokumentarac 90-ih godina. Ova crnohumorna životna priča o jednom od najčudnijih zanata na svijetu bavi se ljudima koji su najednom ribogojilištu kod Donjeg Miholjca zaduženi za tjeranje kormorana koji proždiru riblji fond. Problem je u tome što su kormorani zaštićeni zakonom i što su im staništa u susjednoj Mađarskoj, što svakodnevici ovih ljudi pridaje sizifovski, apsurdni predznak.
Film je osvojio GRAND PRIX nagradu /a najbolji film festivala Dani hrvatskog filma 1998. godine i nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film u Hrvatskoj

Teta Liza
redatelj Branko Ištvančić HRT, 2002., dokumentarni film, trajanje 30 minuta

Film o Elizabeti Toplek iz Donje Dubrave u Međimurju, autentičnoj pjevačici međimurske narodne pjesme. Tetom Lizom prozvala su je djeca u mjesnoj osnovnoj školi, u kojoj je godinama radila kao kuharica. Iako, umirovljenica, još uvijek nastupa, prati rad mladih naraštaja mjesnog folklornog društva, a vodi i manji zbor umirovljenica. Kad ova hrvatska Cesaria Evora zapjeva, nitko ne ostane ravnodušan. Teta Liza je svojevrsno nacionalno blago Hrvatske. U novije vrijeme često nastupa na koncertima etno glazbe sa poznatom etnogrupom „Cinkuši” sa kojima je izdala i CD „Moje Međimurje”…

Bunarman
redatelj Branko Ištvančić HRT, 2003., dokumentarni film, trajanje 30 minuta

Protagonist dokumentarnog filma „Bunarman”, Antun Gabajček-Nuno, među posljednjim je praktičarima jednog izumirućeg zanata. On, naime, po narudžbi kopa bunare, ali ne buši (ne vrta) zemlju strojevima, već koristi oruđe isključivo na mišićni pogon. Takav način obavljanja posla nije nikakav tehnofobični hir, niti tvrdoglavo tradicijsko ustrajavanje, već posve razložna i strojevima, još uvijek, nenadomjestiva tehnologija posla. Bunarman iz ovoga filma, stjenke bunara obzidava ciglama, što omogućuje pouzdaniji i obilniji dotok vode, a prema mnogim svjedočenjima i samu vodu čini kvalitetnijom. Kako bi se sve to postiglo, potrebno je uložiti ogroman fizički napor, ali i imati razrađenu metodologiju, originalnu strategiju i mnoštvo domišljatih, vlastoručno izrađenih pomagala. I upravo to – učinilo je Nunu dokumentaristički podatnim likom. Kako, dakle, i krajnje tegoban način egzistencije može postati prepoznatljiv razlog za neponovljivo čudesno trajanje svakoga čovjeka – pokušava saznati ovaj dokumentarac.
Ovaj dokumentarac jedan je od najnagrađivanijih filmova autora Branka Ištvančića, a vjerojatno ijedan od najgledanijih i najnagrađivanijih dokumentaraca iz proizvodnje HRT-a. Nagrada za najbolju režiju Dani hrvatskog filma 2003., Oktavijan nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film Dani hrvatskog filma 2003., Nagrada za najbolju režiju DaKINO Bukurešt Rumunjska 2003., Nagrada za najbolji dokumentarni film International Film Festival Siena Italija 2003., Počasna pohvala za „istaknutu režiju i značajan dokumentarni stil” Corto film festival Imola Italija 2003., Specijalna nagrada žirija Delta film festival Italija 2009.

Radujući se Vašem dolasku, srdačno Vas pozdravljam!

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, v. r., ravnatelj