Zagreb, 22. kolovoza 2016.

Rođeni Zagrepčanin prof. dr. sc. Marin Soljačić redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz SAD-u drugu godinu za redom u RH dodijelit će Nagradu Soljačić za izniman uspjeh na državnoj maturi iz područja fizike i matematike

Iznosom od pet tisuća (5.000) američkih dolara ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić nagradit će najbolje maturante za izniman uspjeh na državnoj maturi. Nagrada se dodjeljuje za postignute rezultate iz fizike i matematike, a namjera ove inicijative je potaknuti daljnji akademski razvoj mladih naraštaja. Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati ovu nagradu kako bi dao posebno priznanje mladim ljudima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, a mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi RH Predrag Šustar zahvalio je profesoru Soljačiću na ovoj hvalevrijednoj inicijativi te dodao kako je ovo jedan od najboljih načina na koji naši znanstvenici u inozemstvu mogu ostati povezani s domovinom i to tako da ulažu u buduće naraštaje hrvatskih znanstvenika, od kojih se nagrađuju najbolji i pritom potiče kultura izvrsnosti te pokazuje briga za darovite učenike.

Kriterij za dodjelu Nagrade Soljačić u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 33.000,00 kuna, su sljedeći:

Dobitnik/ca nagrade je maturant/ica koji/a na državnoj maturi postigne: najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike; ako bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema prvome kriteriju, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskoga jezika (s time da se Hrvatski A boduje 20% više nego Hrvatski B); ako i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata/ica s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati.

Nikola Jalšenjak iz zagrebačke XV. gimnazije ovogodišnji je dobitnik Nagrade “Marin Soljačić” za izniman uspjeh na državnoj maturi iz područja fizike i matematike. Nagrada se dodjeljuje Nikoli Jalšenjaku za postignute rezultate iz fizike i matematike A (i hrvatskog A, u slučaju da ima više studenata koji ostvare odličan rezultat i iz fizike i iz matematike A).

Nagradu Soljačić najboljim maturantima 22. kolovoza 2016. zajednički će u Zagrebu dodijeliti profesor Soljačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi RH prof. dr. sc. Predrag Šustar.

Dodjela prve Nagrade Marin Soljačić

Priredila: Vesna Kukavica