Antički kip Apoksiomen, jedno od najmonumentalnijih djela antičke skulpture u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici bit će od danas izložen do 25. veljače 2013. godine u muzeju Louvreu u dvorani Rotonde de Mars na Odjelu za grčke, etruščanske i rimske starine.

 

Ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić, sinoć je u muzeju Louvre otvorila tromjesečno predstavljanje skulpture Apoksiomena francuskoj i svjetskoj javnosti. Svečanosti je prisustvovao i Nj. E. Mirko Galić, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture za baštinu te predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, a okupljenima se obratio i Henri Loyrette, glavni ravnatelj muzeja Louvre te Xavier Darcos, predsjednik Francuskog instituta.

Gostovanje Apoksiomena u Parizu nije njegovo prvo putovanje; bio je izložen u više hrvatskih i svjetskih gradova, no postavljanjem u Louvreu pretpostavlja se da će ga imati priliku vidjeti više od 2 milijuna ljudi.

Samim postavljanjem u krilo Denon pariškog muzeja, u kojemu se nalaze nefrancuska umjetnička djela najvećih umjetnika i civilizacija, Apoksiomen je stavljen u kontekst cjelokupne povijesti europske skulpture u koju se to, po mnogo čemu iznimno djelo, savršeno uklapa.