Župa sv. Jeronima tradicionalno priređuje niz aktivnosti vezanih uz Došašće, kojima se odaziva brojna Hrvatska zajednica iz Chicaga i okolice.

Procjenjuje se da u toj američkoj mega metropoli živi više od 150 000 Hrvata i građana hrvatskoga podrijetla, čiji je još brojniji odaziv euharistijskim slavljima i župnim aktivnostima tijekom predbožićnih dana. VIDI 

 

Iz bogatih adventskih aktivnosti izdvajamo:

• Na propustite u četvrtak, 29. studenog The Chicago Bach Ensemble koji će predstaviti svoj treći ciklus Bachovih kantata u hrvatskoj crkvi u 7:30 sati navečer.
• Predavanje poznatog Carla Grapentine (WFMT).
Tradicionalno Škola Sv. Jeronima priprema večeru sa Santa Klaus. Tako je i ove godine. Slikanje s djecom, super hrana, zabava… subota, 1. prosinca u župnoj dvorani od 4 poslije podne do 8 sati.

• Nezaboravno slavlje priređuje se i 1. prosinca, kada s ponosom Radio “Slobodna Hrvatska” slavi svoju 36-tu godišnjicu osnutka. Zato, svi ste srdačno pozvani na banket za radio emisiju da zajedno damo priznanje i pohvalu našoj dugogodišnjoj medijskoj ustanovi. Banket će se održati u subotu, 1. prosinca, 2012 u Hrvatskom kulturnom centru u 7 sati navečer. Donacija na ulazu je samo $30 za odrasle, a za djecu ispod 12 godina je besplatno.

• HRVATSKA BAŠTINA VAS POZIVA! “Stiglo je vrijeme za još jedan godišnji koncert! Ove godine KUD Hrvatska Baština vam predstavlja “Herceg-Bosno u Srcu te nosim” sa pjesmama, plesovima i običajima naših Hrvata u Bosni i Hercegovini. Koncert će biti 8. prosinca u Hrvatskom kulturnom centru na Devon.
Vrata se otvaraju u 6 sati navečer, nastup počinje u 7, pa slijedi večera i glazba uz Bambus Band.
Javite se bilo kojem članu Baštine, preko Facebooka, na email kudbastina@gmail.com

• Dokumentarni film “Hrvati: nikada sami na putu” – posvećen 100-toj godišnjici iznimno uspješne hrvatske župne zajednice u Chicagu bit će prikazan na PBS Ch. 11 u nedjelju 9. prosinca u 6 sati navečer.
Dokumentarni film u središte stavlja život župne zajednice Hrvata doseljenih u Chicago, kojima je crkva bila utočište i poticaj za uspješnu integraciju na ekonomskom i društvenom planu u američko multikonfesionalno i multikulturno društvo. Naraštaji hrvatskih misionara dali su nemjerljiv prinos prosperitetu hrvatskih emigranata i njihovih obitelji tijekom zadnjih sto godina u SAD-u poput onih koji su djelovali u Chicagu u župi Sv. Jeronima. Uz vjerske sadržaje, osobite prinose možemo vidjeti u četrdesetgodišnjem radu Hrvatske škole kardinala A. Stepinca, koja u prosjeku svake školske godine okupi 150 djece hrvatskih iseljenika.

• Završetak jubilarne stogodišnjice naše župe u Chicagu je 16. prosinca 2012.

Sredinom adventa završavamo i zatvaramo jubilarnu godinu naše župe Sv. Jeronima. Molimo računajte na nedjelju, 16. prosinca. Biskup Rojas će predvoditi svečano misno slavlje te nedjelje u 10:30, kojim zatvaramo 100 jubilarnu godinu čikaške župe Sv. Jeronima.

Priredila: V. Kukavica