23. svibnja – 13. lipnja 2018., Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb

Muzej Mimara u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika (inicijatorom i koordinatorom predstavljanja) i Veleposlanstvom Velike Britanije

Retrospektivna izložba sitne keramike hrvatskog iseljeničkog kipara Adama Dworskog, rođenog u Fužinama u uglednoj porodici Ružić (s majčine strane), a u povodu 100.godišnjice rođenja, bit će otvorena u Muzeju “Mimara” u srijedu 23. svibnja 2018. u 19.00 sati u prisustvu kćerke i u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika (inicijatorom i koordinatorom predstavljanja) i Veleposlanstvom Velike Britanije, budući da je Adam Dworski živio i stvarao u Velikoj Britaniji.

Nastavak je to dugogodišnje suradnje uglednih kulturnih ustanova grada Zagreba u nastojanju predstavljanja hrvatskoj kulturnoj javnosti skoro nepoznatih opusa hrvatskih iseljenika, te isticanja poveznica Hrvatske i njihove druge domovine.

Prvim sustavnim zagrebačkim predstavljanjem života i djela svestranog ADAMA DWORSKOG klanjamo se moćnoj iseljeničkoj priči koja potvrđuje ustrajnost hrvatskog identiteta u državama Austro-ugarske monarhije, Velike Britanije i Francuske. Snaga njegovog umjetničkog izričaja u medijima kiparstva i slikarstva, promiče univerzalnost traganja za životnim radostima kroz djela trajne vrijednosti i opčinja nas svojom neprolaznom ljepotom.
Ljerka Galic

    

Potpisi pod slike:

– Head on wall
– 1926. Villa Dworski, Pećine, Sušak
– C16 Keramička slika – konj c. 1968.
– Plaque on wall
– 1935 Jakac portrait