3. rujna 2016., West Mifflin, Pittsburgh, PA, SAD

Najznačajnija društvena manifestacija Hrvatske bratske zajednice iz Pennsylvanije održava se svake godine uoči državnog praznika Radničkog dana/Labor Day u SAD-u u zabavnom Kennywood parku u West Mifflin

Osamdesetpeti put zaredom bit će održan Hrvatski dan zapadne Pennsylvanije u zabavnom Kennywood parku u mjestu West Mifflin. Ova već 85ta po redu godišnja proslava biti će ujedno posvećena i 122. godišnjici djelovanja Hrvatske
bratske zajednice.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji, koja se priređuje svake godine uoči državnog praznika Radničkog dana/Labor Day u SAD-u. Unatoč činjenici da je fraternalizam izrastao u okviru rane industrijalizacije kao skup raznih potpora migrantskim skupinama, afirmira se i u 21. stoljeću u okviru neoliberalnoga kapitalizma koji potiče razne oblike volonterskoga djelovanja poput dobrovoljnih graditelja Hrvatske bratske zajednice Amerike i njihove uzorne socijalne mreže koja potiče, uz temeljno životno osiguranje, i programe iz obrazovanja, kulture, sporta i zabave.
Očekuje se raznovrstan kulturno umjetnički program hrvatskih folklornih i tamburaških ansambala.

Glasoviti zabavni Kennywood park je susretište mnoštva djece i obitelji iz cijelog svijeta, još od davne 1898. godine. Park je utemeljen s ciljem okupljanja lokalnih industrijskih radnika i njihovih obitelji, a s vremenom se razvio od malog tramvajskog parka u planetarno zabavno središte. Pioniri našega iseljeništva koji su radili u obližnjim željezarama, rudnicima i tvornicama stizali su u Kennywood park na tramvajima. U košarama su nosili hranu za ručak i sa djecom su cijeli dan uživali u radostima parka. Iz godine u godinu tradicija se nastavljala i rasla je popularnost toga parka za održavanje Hrvatskog dana od strane englesko govorećih odsjeka Hrvatske bratske zajednice zapadne Pennsylvanije.

Svečani program će započeti izvođenjem nacionalnih himni i pozdravnim govorom glavnog predsjednika HBZ-a Edwarda W. Paze kao i ostalih čelnika ogranaka te naše najstarije fraternalističke organizacije.

Tekst: Vesna Kukavica