Kennywood park i Hrvatski dom Rankin, 1. i 2. rujna

Na glavnoj pozornici parka nastupa Tamburaški sastav Dyaco iz Đakova i solistica Gordana Ivanjek, kao i KUD Hrvatski tanac iz Pittsburgha, čiji su umjetnički voditelji Susan Stafura, Cathy Čubelić i Željko Jergan. Blagoslov će izreći velč. John Skirtich iz župe St. Maurice u Forest Hills, PA

 

U Pittsburghu se održava tradicionalno svake godine najznačajnija društvena manifestacija Hrvatske bratske zajednice iz Pennsylvanije uoči državnog praznika Radničkog dana u SAD-u, točnije 1. rujna, 2013.
Osamdesetdrugi put zaredom bit će održan Hrvatski dan zapadne Pennsylvanije u zabavnom Kennywood parku te u Hrvatskom domu u Rankinu u srcu američkog fraternalizma u Pittsburghu.
Očekuje se kao i svake godine velik broj američkih Hrvata i njihovih prijatelja 1. i  2. rujna 2013. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji, koja se priređuje svake godine uoči državnog praznika Radničkog dana u SAD-u. Unatoč činjenici da je fraternalizam izrastao u okviru rane industrijalizacije kao skup raznih potpora migrantskim skupinama, afirmira se i u 21. stoljeću u okviru neoliberalnoga kapitalizma koji potiče razne oblike volonterskoga djelovanja poput dobrovoljnih graditelja Hrvatske bratske zajednice Amerike i njihove uzorne socijalne mreže koja potiče, uz temeljno životno osiguranje, i programe iz područja obrazovanja, kulture, sporta i zabave.  
Prvi dan ovogodišnjeg dvodnevnog slavlja Zajedničara zapadne Pennsylvanije, posvećenog 119. obljetnici Hrvatske bratske zajednice, upriličit će se u subotu, 1. rujna u poznatom Kennywood parku dok se drugi dan s zabavom nastavlja u Hrvatskom domu u Rankinu.
Očekuje se raznovrstan kulturno umjetnički program hrvatskih folklornih i tamburaških ansambala. Svečani program će započeto izvođenjem nacionalnih himni i pozdravnim govorom glavnog predsjednika te naše najstarije fraternalističke organizacije Bernarda M. Luketicha. Na glavnoj pozornici parka nastupa Tamburaški sastav Dyaco iz Đakova i solistica Gordana Ivanjek, kao i KUD Hrvatski tanac iz Pittsburgha, čiji su umjetnički voditelji Susan Stafura, Cathy Čubelić i Željko Jergan. Blagoslov će izreći velč. John Skirtich iz župe St. Maurice u Forest Hills, PA.
Glasoviti zabavni Kennywood park je susretište mnoštva djece i obitelji iz cijelog svijeta, još od davne 1898. godine. Park je utemeljen s ciljem okupljanja lokalnih industrijskih radnika i njihovih obitelji, a s vremenom se razvio od malog tramvajskog parka u planetarno zabavno središte. Pioniri našega iseljeništva koji su radili  u obližnjim željezarama, rudnicima i tvornicama stizali su u Kennywood park na tramvajima. U košarama su nosili hranu za ručak i sa djecom su cijeli dan uživali u radostima parka. Iz godine u godinu tradicija se nastavljala i rasla je popularnost toga parka za održavanje Hrvatskog dana od strane englesko govorećih odsjeka Hrvatske bratske zajednice zapadne Pennsylvanije.

Priredila: Vesna Kukavica