Susret organiziraju Mjesni odbor Susak, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja. Posjetitelje očekuje bogati kulturno-umjetnički i sportski program od jutra do večeri te tradicionalni vjerski program uz sv. misu u mjesnoj župi

Dan iseljenika otoka Suska održat će se u nedjelju, 31. srpnja. Susret organiziraju Mjesni odbor Susak, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja. Posjetitelje očekuje bogati kulturno-umjetnički i sportski program od jutra do večeri te tradicionalni vjerski program uz sv. misu u mjesnoj župi.
Prije više od četvrt stoljeća Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka predložila je iseljenicima i lokalnoj samoupravi da se započne obilježavati njihov dana – Dana iseljenika. Povod su devedesetih bili sve češći dolasci većeg broja iseljenika u stari kraj. I od tada, a to se posebice odnosi na Susak, taj dan se tradicionalno obilježava zadnje nedjelje u srpnju, kada na otoku Susku boravi veliki broj iseljenika. Za ljetnih mjeseci na otoku se tom prigodom okupi 150 do 200 iseljenika i njihovih potomaka.
Najveći broj iseljenika s otoka Suska živi u saveznoj američkoj državi New Jersey, gdje se računa da ih ima preko 2000. Odlaskom sa svog jadranskoga otoka, prije sto godina, najčešće su se nastanjivali u Hobokenu, da bi potom selili u ugodnija obližnja naselja, a u kojima su kupovali vlastite kuće. Njegovali su svoje običaje i održavali bogat društveni život, o kojem najbolje svjedoče njihova tri društva. Prije 95 godina u SAD-u su osnovali Društvo sv. Nikola, nazvavši ga imenom zaštitnika rodnog im mjesta. Od godine 1960. mladi iseljeni Sušćani okupljaju se u Nogometnom klubu Susak.
S vremenom većina Suščana migrira unutar SAD-a u Ferview, gdje u novom mjestu stanovanja godine 1981. osnivaju treći klub – Susak klapu. Donacijama iseljenika otkupljuju klupsku zgradu i razvijaju brojne aktivnosti. Posebno njeguju svoj hrvatski identitet, a najveća potpora u tome su im hrvatski svećenici osobito iz Krčke biskupije. Iseljeni Suščani su ostvarili plodnu suradnju s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika tijekom niza desetljeća.
(V.K.)