Dan iseljenika otoka Suska održat će se u nedjelju 28. srpnja 2013. Posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički, vjerski i sportski program...

Dan iseljenika otoka Suska održat će se u nedjelju 28. srpnja 2013. Susret organiziraju Mjesni odbor Susak, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka i Turistička zajednica Malog Lošinja. 

U sklopu proslave Dana iseljenika održati će se etno izložba u Klubu iseljenika, igre za djecu (trčanje po vodi, nošenje jajeta, skok u dalj), masaže na plaži, malonogometni turnir, „odbojka u moru“, prezentacije i degustacije otočnih proizvoda i vina,nastup Sušćanskog folklora, u zabavnom programu zabavljat će Vas grupa Eureka, a svi posjetitelji moći se okušati i u plesanju zumbe.
Na inicijativu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Institut za turizam izradio je projekt Plan i program destinacijskog menadžmenta i razvoja turizma otoka Suska do 2020. godine, koji će biti prezentiran u Klubu iseljenika. Projekt sadrži ideje o obnovi vinograda po kojima su Suščani bili jako poznati, lokalnoj gastronomiji koja je specifična za ovaj poseban pješčani otok. Također naglasak je na očuvanju kulturno povijesne baštine, suščanskog jedinstvenog govora, nošnje, autohtonog bilja, lokalnih poljoprivrednih proizvoda, te prirodnih ljepota po kojima je otok omiljen i poznat, a to su pješčane plaže i ljekovitost pijeska.U sklopu proslave Dana iseljenika biti će proslavljeno i milijunto noćenje na lošinjskom arhipelagu.

Prije više od četvrt stoljeća Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka predložila je iseljenicima i lokalnoj samoupravi da se započne obilježavati njihov dana – Dana iseljenika. Povod su bili sve češći dolasci  većeg broja iseljenika u stari kraj. I od tada, a to se posebice odnosi na Susak, taj dan se tradicionalno obilježava zadnje nedjelje u srpnju, kada na otoku Susku boravi veliki broj iseljenika. Za ljetnih mjeseci na otoku se tom prigodom okupi 150 do 200 iseljenika i njihovih potomaka. 

Najveći broj susačkih iseljenika živi u saveznoj američkoj državi New Jersey, gdje se procjenjuje da ih ima oko 2000. Odlaskom sa svog jadranskoga otoka, prije više desetljeća, najčešće su se nastanjivali u Hobokenu, da bi potom selili u ugodnija obližnja naselja, a u kojima su kupovali vlastite kuće. Njegovali su svoje običaje i održavali bogat društveni život, o kojem najbolje svjedoče njihova tri društva. Prije 92 godine u SAD-u su osnovali Društvo sv. Nikola,  nazvavši ga imenom zaštitnika rodnog im mjesta.
Od godine 1960. mladi iseljeni Sušćani okupljaju se u Nogometnom klubu Susak.
S vremenom većina Suščana migrira unutar SAD-a u Ferview, gdje u domicilnoj sredini od godine 1981. osnivaju treći klub – Susak klapu. Donacijama iseljenika otkupljuju klupsku zgradu i razvijaju brojne aktivnosti. Posebno njeguju svoj hrvatski identitet, a najveća potpora u tome su im hrvatski svećenici osobito iz Krčke biskupije. Iseljeni Suščani su ostvarili plodnu suradnju s riječkim ogrankom Hrvatske matice iseljenika tijekom niza desetljeća i to s gospođom Vanjom Pavlovec, koja je od početka ove godine u redovitoj mirovini. Novi je voditelj područnog ureda HMI u Rijeci gospodin Dean Miculinić.   

Priredila: Vesna Kukavica