07. rujna 2014., Frielištov (Jevišovka), RČ

U Jevišovki Udruga građana hrvatske narodnosti u Češkoj Republici organizira Hrvatski kulturni dan tj.  kiritof

Bogat program u Češkoj najavila je Lenka Kopřivová potpredsjednica Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj Republici.
Naime, Moravski Hrvati u vrijeme Austro-Ugarske bili su izloženi germanizaciji, stvaranjem Čehoslovačke 1918. bohemizaciji, a u doba Drugog svjetskog rata bili su prisiljeni ratovati i ginuti na europskim bojišnicama kao vojni obveznici Trećeg Reicha, zbog čega su nakon 1945. optuženi za suradnju s nacistima i protjerani iz svojih domova. Kako bi im se zatro trag, češke komunističke vlasti raselile su ih iz njihova tri sela- Frielištova (danas Jevišovka), Dobrog polja i Nove Prerave u 118 različitih mjesta, uglavnom u sjevernu Moravsku, što je uzrokovalo daljnju asimilaciju, međutim velik dio Moravskih Hrvata zadržao je svoj identitet, te ih danas ima oko 800. Nakon pada komunističkog režima 1989. Moravski Hrvati počinju se organizirati i tražiti svoja prava, a od 1991. svake prve nedjelje u rujnu, povodom blagdana svete Kunigunde, u Jevišovki organiziraju svoje godišnje okupljanje, koje nazivaju »kiritof« ili Hrvatski kulturni dan. Češka vlada je 1999. izrazila žaljenje Moravskim Hrvatima zbog progona kojima su bili izloženi, a hrvatska vlada novčano je pomogla otvaranje Hrvatskog doma u Jevišovki 2008. Međutim, odštetu za oduzetu imovinu nikad nisu dobili.
Bogat program u Češkoj najavila je Lenka Kopřivová, potpredsjednica Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj Republici.  
Hrvatsko-češko društvo u Zagrebu iznimno je aktivno, ostvarujući kulturne veze.
V.K.