22. studenoga u Zagrebu

Forum hrvatskih manjina će se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održati u petak, 22.studenoga s početkom u 11,00 sati u zgradi Matice. Uvodno izlaganje održat će dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest koji će i moderirati ovogodišnji skup

Hrvatske manjine u Europi i rezultati zadnjega popisa stanovništva – stanje i perspektive, tema je ovogodišnjeg Matičina stručnoga skupa koji svake godine dotiče određeni segment života hrvatskih manjinskih zajednica u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

Na stručnom skupu će se analizirati aktualno demografsko stanje i prostorna razmještenost Hrvata u navedenim europskim zemljama. Vjerujemo da bez praćenja demografskih trendova nije moguće cjelovito sagledati aktualne prilike i procese u hrvatskim manjinskim zajednicama. Podaci govore da se smanjuje broj Hrvata u gotovo svim zajednicama zbog slabe biološke reprodukcije, demografskog starenja, neriješenih manjinskih pitanja, procesa asimilacije i dr.
 
Stoga je cilj ovoga skupa potaknuti raspravu među sudionicima, predstavnicima hrvatskih manjina i državnih tijela i institucija matičnoga naroda o mogućim programima i projektima koji bi doprinijeli rješavanju demografskih problema kroz poboljšanje društvenog, političkog, obrazovnog, kulturnog i ekonomskog položaja hrvatskih manjinskih zajednica. Skupom bismo željeli potaknuti snažnije zalaganje svih nadležnih tijela i institucija Republike Hrvatske u ostvarivanju toga cilja.

Uvodno izlaganje o temi Foruma održat će dr. sc. Robert Skenderović predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest koji će ujedno moderirati ovogodišnjim skupom.

Informacije o skupu zatražite, putem mail adrese marija@matis.hr ili mob. 098 9470 530, kod voditeljice Matičina odsjeka za hrvatske manjine Marije Hećimović, dipl.iur.