16. studenoga u Zagrebu u HMI
Uz predstavnike domovinskih mjerodavnih institucija, u radu ovogodišnjeg skupa očekuju se sudjelovanje predstavnika hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Češke i Slovačke

 

U petak, 16. studenoga, u Zagrebu će se održati 18. Forum hrvatskih manjina već tradicionalno u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Tema ovogodišnjeg foruma nosi naslov „Znanstvena i kulturna suradnja između hrvatskih manjinskih zajednica i Republike Hrvatske“.

Ciljevi skupa jesu utvrditi u kolikoj se mjeri provodi suradnja Republike Hrvatske i izvandomovinskih Hrvata na području kulture i znanosti, budući da je ta suradnja od velikog utjecaja za očuvanje identiteta.
U tome smislu na skupu će se nastojati utvrditi tko su nositelji znanstvene i kulturne suradnje, koliko je dosad na tome polju učinjeno, jesu li znanstvene i visokoškolske institucije (instituti, fakulteti i agencije) uspjele dovoljno prepoznati njihovu potrebu i važnost, postoje li već određeni programi i koji su problemi u njihovoj provedbi. Također, nastojat će se utvrditi i jesu li ti odnosi ostvareni na partnerskim odnosima i, ako nisu, što je potrebno da bi oni bili upravo takvi. Tijekom skupa razgovarat će se i o suradnji s državnim tijelima, posebice Ministarstvom kulture, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te s Državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske.
U radu ovogodišnjeg skupa očekuju se sudjelovanje predstavnika hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Češke i Slovačke te izaslanika Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskog sabora, stručnjaka iz Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Uz njih u radu Foruma sudjelovat će i predstavnici hrvatskih javnih instituta, sveučilišta i agencija, koji će govoriti o znanstvenom aspektu suradnje, njihovim iskustvima i mogućim perspektivama.

PROGRAM