Orašje, 7.- 13. rujna

HMI kao suorganizator  koji osigurava prijenos filmskih vrpci iz Pule u Orašje prati Dane od samog početka, a dolazak na jubilarnu filmsku smotru najavio je ravnatelj Marin Knezović
Prestižna, sedmodnevna, regionalna filmska manifestacija Dani hrvatskog filma u Orašju ove godine obilježava svoju punoljetnost. Interes publike raste punih osamnaest godina, zahvaljujući svakogodišnjem atraktivnom filmskom repertoaru.
Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba prati ovaj filmski festival od samog početka, kao suorganizator  koji osigurava prijenos filmskih vrpci iz Pule u Orašje, smješteno u Posavini na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Dolazak u Orašje najavio je ravnatelj HMI Zagreb Marin Knezović.
Filmski festival će službeno otvoriti načelnik općine Orašje Đuro Topić 7. rujna. Oraška publika s mnoštvom prijatelja festivala s raznih strana svijeta uživat će tjedan dana u najuspješnijim ostvarenjima jednogodišnje hrvatske filmske produkcije. U malom Orašju koje će uskoro postati filmska prijestolnica s nestrpljenjem očekuju dolazak oko stotinu filmaša, elite hrvatskog filmskog glumišta i tisuća gostiju.
Prepoznatljiva posavska gostoljubivost podrazumijeva druženje  sa glumcima , redateljima i svim gostima nakon prikazivanja filmova u oraškoj kino dvorani na ranču uz Savu. Uz to, planirana je tradicionalna vožnja riječnom skelom te brojni prateći sadržaji gdje će se kušati posavske delicije i uživati u posavskom krajoliku. (Nada Koturić)