28. kolovoza 2016.

Chicago, Bensenville (IL, USA) na lokaciji White Pines Golf Course održava se 13. Hrvatski golf turnir u humanitarne svrhe za pomoć siromašnoj djeci u Hrvatskoj

Vezano uz blagdansko ozračje Velike Gospe u Chicagu se tijekom cijelog kolovoza priređuje, uz vjerske, i niz humanitarnih, kulturnih te sportskih manifestacija poput Hrvatskog golf turnira, na čijim se sportskim ogledanjima redovito obilno ulaže u humanitarne svrhe u staroj domovini Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Ove se godine održava trinaesti po redu Hrvatski golf turnir u svrhu pomoći siromašnoj djeci u Hrvatskoj, a bit će upriličen u nedjelju 28. kolovoza 2016.

Trinaesti humanitarni golf turnir (13th annual charity golf outing) održat će se na novoj lokaciji u Cook County u Chicagu u Bensenvilleu (IL, USA) u blizini O’Hare International Airport i to u White Pines Golf Course.

Svi zainteresirani se mogu registrirati ili barem uključiti kao sponzori na www.VelikaGospaGolf.com

Podsjećamo da su naši golf igrači iz Amerike prošle godine donirali 18.000 američkih dolara za “Krijesnicu” (“Zagorsku krijesnicu“) u Zagrebu kako bi ta humanitarna organizacija učinkovitije pomagala djeci i obiteljima koje pate od malignih bolesti. Svima koji su uključeni u ovaj humanitarni golf projekt organizatorima i igračima od srca hvala.

Registracija i igranje golfa predviđeno je od 11.30 sati do 24.30 sati.

Igrat će se 18 holes na “shotgun” način iliti sa 18 rupa, najavljuju organizatori iz Hrvatske župe Sv. Jeronima.
Američki Hrvati igraju golf desetljećima poput svojih domaćina Amerikanaca i obožavaju igru u kojoj su magično suprotstavljeni igrač i golf igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.

Svaki udarac, kao što je znano, bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci. U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje. Uz ovaj turnir u SAD ima još starijih golf turnira koje dugi niz godina organiziraju razni ogranci Hrvatske bratske zajednice Amerike.

U starome kraju, u Hrvatskoj, se spominje – zanimljivo – tradicijska igra kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu. No, moderni golf u Hrvatskoj spominje se tek tridesetih godina kada je u Zagrebu osnovan golf klub Zagreb 1927. U zagrebačkom perivoju Maksimir izgrađeno je 1931. godine golfsko igralište s devet polja. Nakon Drugog svjetskog rata pa do 1991. u Hrvatskoj nema nikakvih golfskih aktivnosti.

Godine 1992. osnovan je Hrvatski golf savez (već nakon 3 mjeseca primljen je u EGA – Europski golf savez), obnovljeno je staro igralište na Brijunima, a godinu dana nakon toga održano je prvo hrvatsko prvenstvo u golfu pa bi bilo zgodno sučeliti golf igrače iz našega iseljeništva iz Amerike s domovinskim igračima.

I na kraju, ne zaboravite! U 18.00 bit će organiziran svečani prijam i večera u Clubhouse.
I vi se možete uključiti putem facebooka.

Priredila: Vesna Kukavica