30. kolovoza 2015.

Chicago, Links of Carillon golf course, Plainfield, IL, USA. Dvanaeseti Hrvatski golf turnir u humanitarne svrhe za pomoć siromašnoj djeci u Hrvatskoj

Oko blagdana Velike i Malea Gospe u Chicagu se priređuje, uz vjerske, i niz humanitarnih, kulturnih te sportskih manifestacija poput Hrvatskog golf turnira, na čijim se sportskim ogledanjima redovito obilno ulaže u humanitarne svrhe u staroj domovini Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Ove se godine održava dvanaesti po redu Hrvatski golf turnir u svrhu pomoći siromašnoj djeci u Hrvatskoj, a bit će upriličen u nedjelju 30. kolovoza 2015. na Links of Carillon golf course, u Plainfieldu (IL) u Sjedinjenim Američkim Državama. Igrat će se 18 holes na “shotgun” način iliti sa 18 rupa, najavljuju organizatori iz Hrvatske župe Sv. Jeronima.
Američki Hrvati igraju golf desetljećima poput svojih domaćina Amerikanaca i obožavaju igru u kojoj su magično suprotstavljeni igrač i golf igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.
Svaki udarac, kao što je znano, bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci. U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje. Uz ovaj turnir u SAD ima još starijih golf turnira koje dugi niz godina organiziraju razni ogranci Hrvatske bratske zajednice Amerike. U starome kraju, u Hrvatskoj, se spominje tradicijska igra kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu. No, moderni golf u Hrvatskoj spominje se tek tridesetih godina kada je u Zagrebu osnovan golf klub Zagreb 1927. U zagrebačkom perivoju Maksimir izgrađeno je 1931. godine golfsko igralište s devet polja. Nakon Drugog svjetskog rata pa do 1991. u Hrvatskoj nema nikakvih golfskih aktivnosti.
Godine 1992. osnovan je Hrvatski golf savez (već nakon 3 mjeseca primljen je u EGA – Europski golf savez), obnovljeno je staro igralište na Brijunima, a godinu dana nakon toga održano je prvo hrvatsko prvenstvo u golfu pa bi bilo zgodno sučeliti golf igrače iz našega iseljeništva iz Amerike s domovinskim igračima. Rezultat bi lako mogao prevagnuti u korsist Zajedničara, koji desetlječima imaju na stotine otličnih igrača golfa diljem Sjedninjenih Američkih Država.
I na kraju, ne zaboravite! Poslije golfa u Plainfieldu (IL) bit će domjenak, te dvosatni open bar i raffle iliti domjenak s tombolom i to sa bogatim sportskim nagradama na prostoru golf igrališta. Primamo i sponzore, poručuju organizatori, ako požele vaše udruge ili obitelji. Rezervacije se primaju. Za više informacija nazovite: Miro Planinić (773-983-9818)

Priredila: V. K.