Chicago, 15. kolovoza 2017.

Chicago obilježava Dan hrvatske proslave Velike Gospe, povezujući se sa Sinjem koji ove godine slavi 302-gu obljetnicu čudesnog zagovora Gospe Sinjske i slavne obrane Sinja iz 1715. godine od Osmanlijskih osvajača
Sredinom ljeta 15. kolovoza svake godine u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu svečano se slavi blagdan Velike Gospe. Ovo je 111. godina od kad Hrvati Chicaga i okolice na poseban način slave Majku Božju u liku Sinjske Gospe. Blagdan Velike Gospe u Chicagu – je zapravo najveće okupljanje Hrvata u toj američkoj metropoli i gotovo cijeloj Sjevernoj Americi. Ta velika vjerska i narodna svečanost je označena na gradskom službenom kalendaru kao Dan hrvatske proslave Velike Gospe. Proslava počinje Devetnicom.

Raspored misa je objavljen na ovoj poveznici: www.stjeromecroatian.org

Taj dan se okupljaju u župi sv. Jeronima tisuće ljudi naših korijena svih iseljeničkih naraštaja na molitvu i slavlje. Prije samog blagdana održava se devetodnevna duhovna priprema u kojoj sudjeluju brojne iseljeničke obitelji koje žive u tom dijelu SAD-a.
A na Veliku Gospu slavlje otpočinje kilometrima dugom procesijom gradskim ulicama Chicaga, slijedi svečana sveta misa, a zatim je veliko narodno slavlje do kasno u noć.
Ovogodišnje misno slavlje predvoditi će ugledni predstavnici Katoličke crkve u Hrvata, zajedno sa još desetak svećenika i jednim od pomoćnih biskupa koji služe naše župe u SAD-u i samom gradu Chicagu.
Voditelj čikaške kustodije Sv. obitelji u Americi agilni kustos fra Jozo Grbeš te vrsni župnik Ivica Majstorović i pomoćnik župnika fra Stipe Renić, uz odanu pomoć ovećeg broja župljana – nadaju se da su uspješno pripremili proslavu koja će pokazati hrvatske duhovne i nacionalne vrednote koje naš narod njeguje ma gdje god se on nalazio.

Tekst: Vesna Kukavica

Facebook

Video Devetnica