Izložbom »Od Božića do Božića – pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini« predstavlja se dio duhovne tradicijske kulture u religijskim praksama, vjerovanjima i običajima. Pojmom pučka pobožnost označavaju se različita vjerovanja i religijske prakse, privatnog ili zajedničkog obilježja, izražene u ozračju religijskog svjetonazora i vjere proizašle iz duha i kulture naroda. U pučkoj se pobožnosti prožimaju institucionalne i izvaninstitucionalne religijske prakse i vjerovanja.

Gotovo svi Hrvati u Bosni i Hercegovini su katolici. Svoja vjerovanja i religijske prakse drže sukladnima katoličkom pravovjerju iako katkad izvaninstitucionalne religijske prakse i vjerovanja nisu u potpunosti u skladu s učenjem Katoličke crkve.

Na njihovu kulturu i religioznost utjecao je i životni prostor koji nastanjuju, pa se tako institucionalna i izvaninstitucionalna religioznost Hrvata u Bosni i Hercegovini oblikovala, izrastala i razvijala na periferiji Istoka i Zapada, na rubovima kulturno-civilizacijskih središta – Rima i Beča, s jedne strane, te Bizanta i Carigrada, s druge. U svojim vjerovanjima i religijskim činima oni su sačuvali i neke značajke neslavenske kulture i vjerovanja, koje su zatekli tijekom doseljavanja. Neke, pak, elemente slavenske baštine koju su donijeli sa sobom zadržali su i u trinaeststoljetnoj pripadnosti kršćanstvu, odnosno katoličanstvu. Na vjerovanja i religijske prakse Hrvata u Bosni i Hercegovini, iako je to malo poznato i neistraženo, utjecali su i pripadnici drugih religijskih zajednica i naroda (pravoslavnih Srba i muslimana Bošnjaka) s kojima dijele isti životni prostor. Osobito su snažne međureligijske interakcije u zajedničkim slavljima, pri kojima se susreću u dijeljenju svetih osoba, mjesta i vremena.

Ovom izložbom prikazuje se mali dio vrlo raznolikih religijskih praksi i vjerovanja, izraženih u kontekstu pučke pobožnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Njezin cilj je pokazati specifičnosti življene vjere važne za razumijevanje identiteta hrvatskog naroda na periferiji civilizacija i kultura. Tijekom burne povijesti neodvojiv nacionalni i religijski identitet tkali su na osnovi kršćanske vjere u uskrsnuće i pobjede dobra nad zlim, a potka im je bio doživljaj svetoga, sebe i svijeta oko sebe. Na taj su način istkali jedinstvenu religijsku i nacionalnu povijest.

Katalog izložbe

Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini u božićnom vremenu

Božićno vrijeme u pripravi za središnje slavlje Božića obilježeno je intenzivnijim molitvama, odlascima na mise zornice, prestankom zajedničkih okupljanja i slavlja, poput svadbi. Uz zajedničke elemente, primjerice, sijanje pšenice na blagdan sv. Lucije (13. prosinca) i priprema posnih jela, pripremanih i blagovanih na Badnji dan, izabrane su i one kulturne specifičnosti kojima se upotpunjuje slika o bogatstvu nematerijalne baštine i lokalnih identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini. Posebno mjesto u tome ima umijeće pripremanja božićnih kruhova, koji nose razlitiče simbole i nazive. Među njima ističu se česnica (istočna Hercegovina), ljetnica ili ljetnjača (Bosanska Posavina), srića (Buško blato, Tomislavgrad), žitnica, večernjak i šareni kruh (župa Čemerno), krsnica (Kreševo), pogača (Kraljeva Sutjeska) i slični. Među ukrašenije kruhove, bogate simbolima, ubraja se i božićni kruh ljetnjača iz Orašja, s prikazom križa sa stiliziranim rukama preko cijeloga kruha te s ukrasnim motivima sunca, mjeseca, bure, pšenice, kukuruza, domaćih životinja i drugim, koji su se postavljali u četiri praznine. U Hercegovini kruh se ukrašavao krugovima staklenih čaša. Iz jednoga od tih krugova vadio bi se dio kruha kojim bi se gasile božićne svijeće. Uz božićne kruhove, nizu kulturnih specifičnosti pridružuje se i umijeće izradbe božićnog nakita – vezenih oraha u Usori, običaj paljenja svijeća na Badnju noć u Malom Mošunju u okolici Viteza, te običaj božićnih čestitara.

Među najzanimljivijim dekoracijama božićnog kruha jesu dekoracije krsnice u Kreševu. To je beskvasni božićni kruh, ukrašen sa četirima pticama poredanima tako da je između njih križ. Krsnica se priprema od brašna i soli, i bez kvasca. Krsnica se, kao i većina božićnih ukrasnih kruhova, blagovala nakon završetka božićnog vremena, na svetkovinu Bogojavljenja ili Vodokršća (6. siječnja). Dio nje davao se i blagu jer se vjerovalo kako se blagovanjem ovoga kruha potiču zaštita i plodnost stoke.

Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini u korizmeno-uskrsnom ciklusu

Korizma je vrijeme priprave za Uskrs. To vrijeme obilježeno je pojačanom pobožnošću, djelima milosrđa i pokore, te osobito strogom zabranom zajedničkih slavlja i društvenog okupljanja. Korizmeno vrijeme traje četrdeset dana i praćeno je brojnim religijskim praksama i običajima vezanima uz pojedine dane i svetkovine toga liturgijskog ciklusa. Uskrsno vrijeme je, pak, vrijeme radosti i obilježeno je ponovnim zajedničkim okupljanjima te veseljem i darivanjem, osobito na sam dan Uskrsa, kada se darivaju obojena jaja

Poslije slavlja pokladnog utorka i zajedničkih druženja, Čista srijeda, odnosno početak korizme započinje čišćenjem kuće i okućnice. Osobita se pozornost pridavala čišćenju posuđa, za što se koristio pepeo, u nekim krajevima zvan i lug. To je bio ženski posao. Svaka posuda koja se koristila za kuhanje na poseban se način prala lugom i poslije ispirala vodom. U obiteljskim domovima sve se čistilo i pralo, kako su to spominjali kazivači: Svaki ćošak kuće morao se očistiti, jer taj dan je Čista srijeda. Isto tako, moralo se oprati i posteljno rublje. U nekim krajevima Bosne i Hercegovine i posuđe i posteljno rublje pralo se na rijekama.

Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini u vremenu kroz godinu

Vrijeme kroz godinu traje između božićnog vremena i korizme te nakon uskrsnog vremena do prve nedjelje došašća. To je vrijeme u kojem se razmatraju i slave razne teme iz kršćanskog života: čašćenje svetaca, proslave nebeskih zaštitnika župnih zajednica, odlasci na hodočašća te drugi religijski običaji.

AUTOR IZLOŽBE
Zvonko Martić OCD
AUTOR TEKSTA
Zvonko Martić OCD
AUTOR FOTOGRAFIJA
Jasmin Fazlagić
KUSTOS IZLOŽBE I AUTOR PREDGOVORA/
Ivica Kipre
LEKTURA
Karmelina Prosoli
PRIJEVOD
Martina Hrnić
GRAFIČKO OBLIKOVANJE
Vinko Rožić
ORGANIZATORI
Hrvatska matica iseljenika
ravnatelj Mijo Marić
Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik
voditeljica Maja Mozara
Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, Tomislavgrad
Hrvatska matica iseljenika
Dubrovnik/ Zagreb 23.12. 2020.- 15.1. 2021.

.Organizaciju izložbe potpomogao je grad Dubrovnik.
Osobitu zahvalnost za financijsku potporu projektu Udruga „Stećak“ duguje Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Ministarstvu civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.