Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika održala je sastanak s predstavnicima Makedonsko-hrvatskog društva Tetovo: predsjednikom Goranom Vidačekom, tajnikom Nediljkom Romcem, Vladimirom Samojlovskim i Nebojshom Zaharieskim

U ponedjeljak, 13. lipnja Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika održala je sastanak s predstavnicima Makedonsko-hrvatskog društva Tetovo: Goranom Vidačekom, predsjednikom, Nediljkom Romcem, tajnikom, Vladimirom Samojlovskim i Nebojshom Zaharieskim. Makedonsko-hrvatsko društvo Tetovo djeluje od 2002. godine, a povod dolaska u Zagreb je predstavljanje društva hrvatskim institucijama koje surađuju s Hrvatima izvan RH (Hrvatska matica iseljenika, Državni ured za Hrvate izvan RH). Bilo je govora i o obilježavanju 15 obljetnice postojanja i djelovanja Društva sljedeće godine (studeni 2017).
Predsjednik Vidaček informirao je tajnicu HMI-ja Mašalu Perković o povijesti, aktivnostima i ustroju društva. Danas Društvo u Tetovu broji 150 članova, uglavnom iz mješovitih brakova. Cilj je očuvanje, njegovanje, razvijanje i promoviranje hrvatskog identiteta, suradnja sa što većim brojem hrvatskih udruga i zajednica u Republici Makedoniji.
Makedonsko- hrvatsko društvo Tetovo može se pohvaliti brojnim realiziranim aktivnostima, a najznačajnija je učenje hrvatskog jezika za djecu u sustavu dopunske škole hrvatskog jezika koju u Makedoniji vodi Vedran Iskra, prof. Ostvarena je i suradnja s OŠ Matija Gubec u Tavankutu. Tradicionalno se održava koncert povodom Sv. Nikole a za vrijeme Božića Društvo poklanja paketiće za vrtiće i za djecu s posebnim potrebama te najviše pomažu obiteljima kojima je potrebna financijska pomoć.

Zahvaljujući Hrvatskoj matici iseljenika djeca iz Tetova će u srpnju boraviti u Novom Vinodolskom, gdje će pohađati Malu školu hrvatskoga jezika i kulture. Također, sudjelovat će u projektu Rešetarački susreti pjesnika u Rešetarima. Društvo se bavi i sportskim aktivnostima, gdje djeluje bivši rukometaš Tomo Katalinić te Lino Červar, novi izbornik reprezentacije Makedonije. U sklopu društva žene izrađuju rukotvorine, slikaju.. i na taj način održavaju kulturno-umjetničku baštinu svoga kraja. Surađuju s katoličkom katedralom u Skopju i tradicionalno se okupljaju za vrijeme blagdana upravo na tom mjestu. Vlada Republike Makedonije odobrila je projekt ‘Zastupnička kampanja za članstvo i lobiranje Makedonije u EU i NATO’ na što su jako ponosni. Veliku pomoć pruža i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u RM. Društvo je ostvarilo suradnju s KLD ‘Rešetari’ posjetivši Općinu Rešetari u vrijeme održavanja XIX. Međunarodne likovne kolonije.
Tajnica Hrvatske matice iseljenika Mašala Perković je informirala predstavnike Društva o mogućnostima dobivanja potpore putem javnih natječaja, koji su redovito objavljeni na portalima Državnog ureda za Hrvate izvan RH i Hrvatske matice iseljenika. Naglasila je kako će Hrvatska matica iseljenika i dalje biti potpora u ostvarivanju i razvijanju njihovih aktivnosti.

Tekst: Naida Šehović