Nepunih mjesec dana prije službenoga početka 59. Festivala igranog filma u Puli, počeli su festivalski popratni programi »doFuraj svoj film«, Pulska filmska tvornica i »Pustolovni Laboratorij profesora Baltazara«, priopćeno je danas iz Pula film festivala.
 
Program pod nazivom »doFuraj svoj film« zapravo je revija kratkog amaterskog filma koji se odvija već devetu godinu za redom a potiče mlade, još neafirmirane umjetnike na to da iskažu svoj talent omogućujući im time »platformu za prikazivanje i daljnju promociju svojih filmskih uradaka u trajanju do jedne minute«.

Kako se navodi u priopćenju Pula film festivala, filmovi uvršteni u natjecateljski program natječu se za najbolji film po glasovima žirija i najbolji film po glasovima publike. S druge strane, osma radionica »Pulska filmska tvornica« namijenjena je svima onima koji žele naučiti kako nastaje film te se okušati u izradi svojeg prvog kratkometražnog filma.
 
»Prvi dio radionice, koji je već uspješno završio, pohađalo je osam polaznika i scenaristički, redateljski te produkcijski zaokružilo svoje buduće filmove, koje će izraditi u drugome dijelu radionice i pretočiti u kratkometražne filmove«, doznaje se u Pula film festivalu.
 
Sudionici osmog po redu »Pustolovnog laboratorija profesora Baltazara« u kojem filmske pokuse mogu izvoditi svi klinci u dobi od 7 do 13 godina i time otkriti tajne izrade animiranog filma, ove godine će posebno eksperimentirati s Ezopovim basnama.
(Hina)