Riječ je o digitalizaciji najstarije hrvatske zvučne baštine odnosno gramofonskih ploča na 78 okretaja koje su nastale početkom 20. stoljeća, a čuvaju se u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Vatroslav Lisinski, Ivan Zajc, Vlaho Paljetak, Ivo Tijardović, Josip Hatze, Srećko Albini samo su neki od autora i izvođača čija su djela od sada trajno sačuvana zahvaljujući projektu Hrvatska glazbena baština. Riječ je o digitalizaciji najstarije hrvatske zvučne baštine odnosno gramofonskih ploča na 78 okretaja koje su nastale početkom 20. stoljeća, a čuvaju se u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Mrežna stranica Zvuci prošlosti, nastala temeljem digitalizacije gramofonskih ploča, biti će predstavljene u četvrtak, 7. studenoga 2013., u 12 sati u čitaonici Muzičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Gramofonske ploče prije digitalizacije nisu do sada bile dostupne za slušanje iz više razloga – za njihovu su reprodukciju potrebni stari gramofoni koji su danas rijetko dostupni, dio ploča je oštećen, a dio nije standardiziran na 78 okretaja.
Posjedovanje građe koja se ne može koristiti nije u skladu s temeljnim ciljevima Knjižnice, posebno kada je riječ o građi osobitoga povijesnog i kulturnog značenja koja obilježava početke nakladništva zvuka u Hrvatskoj. Kao jedino rješenje nametnuo se projekt digitalizacije radi zaštite i pristupa građi, vrijednomu dijelu hrvatske fonografije.
Osmišljen je program čiji je rezultat internetska stranica Zvuci prošlosti. Stranice omogućuju slušanje digitaliziranih glazbenih i govornih zvučnih zapisa izvorno objavljenih na šelak gramofonskim pločama na 78 okretaja, pregledavanje izgleda izvornika, odnosno naljepnice i ovitka ploča, kao i metapodatke te bio-bibliografske i ostale bitne podatke.
Projekt Hrvatska glazbena baština u zvuku – digitalizacija najstarijih gramofonskih ploča na 78 okretaja pokrenut je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske s glavnim ciljevima zaštite i omogućavanja pristupa dijelu bitne hrvatske glazbene baštine.
(NSK)