Knjigu će predstaviti prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Ivo Komšić, dr. sc. Davor Marijan i prof. dr. Franjo Topić

U četvrtak, 27. travnja 2017. godine, u 13 sati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu (Bogovićeva 1) bit će predstavljena knjiga “Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994. godine” koju su priredili prof. dr. Franjo Topić, dr. Hrvoje Šapina, dr. Marijo Pejić i mr. Tvrtko Nevjestić.

Knjigu će predstaviti prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Ivo Komšić, dr. sc. Davor Marijan i prof. dr. Franjo Topić.

Ova knjiga, koja je izašla u nakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak, govori o ulozi Hrvatskog koordinacijskog odbora za opstanak Hrvata u Sarajevu u ratno doba. Ideja i autora i izdavača jest olakšati budućim istraživačima ovih olovnih vremena proučavanje teme i perioda, za što im je na raspolaganju obilje materijala i dokumenata u ovoj knjizi.

U predgovoru knjige vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić, između ostalog, kaže: “Budući da Hrvatski koordinacioni odbor nije preferirao biti političko tijelo, rado sam prihvatio poduprijeti rad toga Odbora jer je imao glavni cilj zaštititi opstanak Hrvata u Sarajevu i traženje uvažavanja našega naroda u razmišljanjima u rješavanju BiH. Budući da su najvećim dijelom katolici Hrvati, zato je i opstanak katolika ovisio o opstanku Hrvata… U ovu knjigu autori su unijeli razna sjećanja, zapisane dokumente i osobna doživljavanja. Nije lako iz ove perspektive shvatiti i razumjeti ona teška vremena, ali je važno vrednovati nastojanja koja su se tada uz velike žrtve pokušavala i ostvariti. Dobro je zapisati, kako bi se izbjeglo iskrivljivanje činjenica i zloupotreba nekih događanja.”
(hkdnapredak.com)