Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom Nenada Bana s ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu i Tima Maiera sa Sveučilišta Bazel nedavno je u prestižnom časopisu Science objavio arhitekturu kompleksne molekule mTORC1 (ciljna molekula rapamicina kod sisavaca) koja igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka i dijabetesa

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom Nenada Bana s ETH (Švicarski federalni tehnološki institut) u Zürichu i Tima Maiera sa Sveučilišta Bazel nedavno je u prestižnom časopisu Science objavio arhitekturu kompleksne molekule mTORC1 (ciljna molekula rapamicina kod sisavaca) koja igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput raka i dijabetesa. Ovo otkriće otvara put za razvoj novih lijekova za te, ali i neke druge bolesti.
Sve donedavno znanstvenicima nije bila poznata struktura ciljne molekule za rapamicin kod sisavaca. Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu, koji uključuje biokemiju, kristalografiju i elektronsku mikroskopiju, grupa Nenada Bana te njihovi kolege sa Sveučilišta Bazel uspjeli su odgonetnuti arhitekturu kompleksa mTORC1.
Zagrepčanin Nenad Ban (49) jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika na svijetu. Diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu. Pet godina bio je na postdoktoratu na Yaleu gdje je bio prvi autor triju radova u Scienceu o strukturi velike ribosomske podjedinice koja su njegova tadašnjeg šefa Tomasa Steitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine. Od 2000. godine Ban radi na prestižnom ETH –u.

Opširnije