Prvi simpozij HAZ-a pod nazivom „Kraljica Marija Terezija i Hrvati“ održan je krajem lipnja ove godine
Hrvatska akademska zajednica (HAZ) – Austrija organizira u Beču u četvrtak, 5. listopada ove godine, međunarodni znanstveni simpozij „Marija Terezija kao vladarica hrvatskih i ostalih habsburških zemalja“, povodom obilježavanja 300. godišnjice rođenja Marije Terezije ( 1717. – 1780. ).
Simpozij će se održati u Rathausstrasse 15 (1010 Wien) s početkom u 11 sati, a program ima dva dijela, prijepodnevni i poslijepodnevni i obuhvaća sedam predavanja.
Prigodne tematske referate će održati dr. Ivana Horbec, dr. Teodora Shek Brnardić i dr. Alexander Buczynski iz Zagreba, te dr. Josip Seršić, austrijski turistički vodič, prevoditelj i autor knjiga Johann Szegö, sveuč. prof. Christoph Augustynowicz i mr. Anamarija Manestar iz Beča, koja će kao ravnateljica HAZ – Austrija otvoriti simpozij i uvodno pozdravite sve prisutne. Kroz program će voditi Branko Bošnjaković.
Organizator najavljuje zanimljivi znanstveni skup s niz povijesnih podataka o ovoj omiljenoj češko – ugarsko – hrvatskoj kraljici, austrijskoj nadvojvotkinji i prvoj ženi vladarici Habsburškom Monarhijom, čije je četrdesetgodišnje razdoblje upečatljive vladavine obilježilo i hrvatsku povijest.
Ovo je već drugi simpozij koji u kratko vrijeme Hrvatska akademska zajednica u Beču poklanja Mariji Tereziji na dar povodom njenog 300. rođendana. Prvi je održan pod nazivom „Kraljica Marija Terezija i Hrvati“, krajem lipnja ove godine.
(Fenix Magazin/Snježana Herek)