Kolokvij zajedno organiziraju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ u povodu 200. obljetnice Strossmayerova rođenja. Uvodničar će biti prof. dr. sc. Stanislav Marjanović, profesor emeritus Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

38. znanstveni kolokvij na temu „Josip Juraj Strossmayer – ličnost, etičnost, kroatocentričnost“, bit će održan u petak, 5. lipnja 2015. godine, s početkom u 18,00 sati, u prostorijama Pastoralnog centra „Augustinianum“ (Trg svete Terezije 3).
Kolokvij zajedno organiziraju Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ u povodu 200. obljetnice Strossmayerova rođenja. Uvodničar će biti prof. dr. sc. Stanislav Marjanović, profesor emeritus Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Predavanje je zamišljeno kao zajednički hommage posvećen 200. obljetnici biskupova rođenja. Okosnice na kojima se ono gradi i ostvaruje jesu njegova gesla: Sve za vjeru i domovinu i Prosvjetom k slobodi. Pokretne su mu poluge: Služiti Crkvi i Narodu – Dati, a ne uzeti, znači zaslužiti i postojati, biti biskup Josip Juraj Strossmayer. Na tim postulatima počiva njegov lik i djelo. O njemu svjedoče suvremenici koje je on gledao okom u oči, a kazuju oni koji su pred njim stajali. Predavanje nam odgovara: Što je biskup Strossmayer bio, što je htio i što je narodu svom ostavio.
(ZKVH)